Ce șanse sunt să aibă loc un cutremur puternic și cât de pregătită ar fi România. Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, pentru B1 TV (VIDEO)
Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a explicatcă datele statistice sugerează că acum nu este momentul pentru un cutremur puternic în România și că putemsta liniștiți „deocamdată” din acest punct de vedere. În direct pe B1 TV, miercuri, el a vorbit despre capacitatea țării noastre de a rezista în fața unui eventual seism de proporții și a spus că, deși am fi pregătiți, „nu totul este omogen”, unele clădiri fiind foarte vechi.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, despre capacitatea României de a face față la un eventual cutremur masiv
„Avem în momentul de față, Institutul Național de Fizica Pământului, o rețea puternică făcută împreună cu baza militară din Florida și cu colegii noștri din Germania. Rețeaua aceasta pe care o avem monitorizează tot ce se întâmplă în această parte a lumii. Este ultima noutate și suntem introduși în sistemul european de monitorizare a cutremurelor”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
Directorul onorific al INFP a explicat că, în ultimii ani, în Capitală s-au proiectat și construit clădiri la diverse intensități. Totodată, el a explicat că Bucureștiul are zone diferite, iar structura terenului este una „moale”.
Întrebat de Irina Petraru dacă România ar fi pregătită să facă față unui cutremur de proporții, Gheorghe Mărmureanu a explicat: „Eu spun că da, numai că treaba este că nu totul este omogen. Sunt unele clădiri care sunt foarte vechi făcute, unele care au rezistat și așa mai departe. Nu știm ce cutremur ar putea să fie. Făcând o statistică, din 1970, până acum, avem diferite cutremure la diferiți ani”.
„Eu, personal, am consultat și biserici, mănăstiri, peste tot, inclusiv când trupele turcești erau undeva în Balcani, și multe altele”, a mai spus expertul.
Gheorghe Mărmureanu a indicat cutremurele din 1736, 1836, 1940 și 1977 drept unele care au fost „catastrofale pentru România”.Întrebat dacă se poate face o oarecare predicție cu privire la anvergura unui viitor cutremur, el a explicat: „Asta încercam acum să vă spun. (…) Cutremurul din `77 a fost un cutremur puternic, dar a fost un cutremur care a distrus practic ce nu terminase cel din 1940. Dacă o luăm așa, statistic și ca distanță dintre marile cutremure, ajungem (la concluzia, n.r.) că nu este chiar momentul acum pentru un cutremur puternic.
Întrebat dacă putem să stăm liniștiți din acest punct de vedere, el a afirmat: „Deocamdată, da”.
În Vrancea, miercuri dimineață, au fost înregistrate două cutremure, unul de magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter la o adâncime de 134 de kilometri, iar altul de 3,9 grade la 137 de kilometri adâncime.