Românilor le place să petreacă și cei mai mulți aleg să nu se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Însă fac imprudența ca după o noapte de beție, a doua zi să se urce la volan. Deși probabil au dormit și au mâncat, alcoolemia nu va redeveni zero prea repede.
Dacă te-ai întâlnit cu prieteni vhechi și ați stat la discuții într-un bar, pe marginea unui pahar de alcool, până la ora 02.00 dimineața, nu vă gândiți să plecați la ora 08.00 cu mașina la serviciu.
Chiar dacă ai dormit și ai mâncat între timp, alcoolul nu va ieși așa ușor din organism.
Specialiștii spun că alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe ora sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Nu contează cât ești de înalt sau dacă ai băut vin roșu sau bere, de pildă.
Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2.00 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 de-abia la prânz. În orice moment, înainte de ora 11.00 dimineața alcoolemia va fi peste limita de detectie legala, daca persoana va vrea sa conducă.
Ce înseamnă o unitate standard de alcool ce conține cele 14-16 grame de alcool ce pot fi metabolizate de corpul uman într-o oră, pe newsweek.ro.