Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase şi din vânzarea de obiecte de cult: "Cu smerenie, ANAF–ul nu prea are curajul să-și bage nasul la biserici, acest subiect tabu, cu conotaţii electorale"
Campania inspectorilor antifraudă a stârnit un val de critici din partea românilor. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că ANAF-ul nu se atinge de afacerile în care sunt implicați oamenii politici sau Biserica Ortodoxă Română.
În acest context, jurnalista Loredana Voiculescu dezbate, într-un articol publicat pe Gândul.info, acțiunile Fiscului, arătând că inspectorii antifraudă au închis magazine și șaormerii, dar nu au avut curajul de a călca pragul bisericilor sau a “caselor cu turnulețe”.
“Da, se face evaziune şi la xerox, la şaormerii, la cofetării, sau la localurile de pe litoral. Dar nu din cauza lor bugetul de stat încasează doar jumătate din TVA-ul ce ar trebui încasat. Nu din cauza lor evaziunea fiscală a ajuns în 2013 la 16,2% din PIB.
Marii rechini sunt bine mersi în altă parte. Îşi râd în barbă urmărind şirurile de maşini Antifraudă defilând pe autostradă şi echipele de câte 4-5 inspectori cu caschete de la Antifraudă luând cu asalt şaormeriile din Vama Veche. Grangurii lucrează cu alte reţete şi alte reţele: rambursări ilegale de TVA, contrabandă cu ţigarete şi produse petroliere, evită cu graţie plăţile accizelor la alcool. Numai pierderile la bugetul de stat din comerţul ilegal cu ţigări depăşesc anual 600 de milioane de euro.
Sau poate îşi bagă cineva nasul, cu smerenie, şi la biserici, acest subiect tabu, cu conotaţii electorale, şi de care nimeni nu are curaj să se lege? Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase şi din vânzarea de obiecte de cult? Numai din „contribuţia la biserică” se strâng anual de la credincioşi peste 100 de milioane de euro, presupunând că doar 6 milioane de familii plătesc, în medie, câte 80 de lei. Este fiscalizată această sumă? Sfântul ANAF are curaj să facă vizite sfinţilor părinţi cu limuzine şi vile impunătoare? Cel mai mare cult din România are circa 15.000 de lăcaşuri de cult”, scrie jurnalista.
În timpul minivacanței de 1 mai, 605 inspectori ai Direcției GeneraleAntifraudă Fiscală (DGAF) au verificat corectitudinea a 457 operatori de turism şi patroni de restaurante, baruri şi cluburi din zonele turistice cele mai frecventate.
Conform DGAF, inspectorii au dat amenzi de 1,965 milioane de lei și au dispus confiscarea de venituri, numerar și bunuri în valoare de 203 611 de lei. Activitatea comercială a fost suspendată în 34 de puncte de lucru.