Cât de ”esențiali” sunt, de fapt, angajații programați la vaccinare. Valeriu Gheorghiță, explicații despre prioritizare și centrele separate ale MAI / MApN (VIDEO)
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că 79% dintre persoanele vaccinate în a doua etapă sunt persoane vulnerabile și că strategia prevede și vaccinarea celor angajați în sectoare considerate critice pentru buna funcționare a statului. Despre faptul că au ajuns să fie programate persoane care n-au nici boli cronice, sunt și tinere și nici nu sunt ”esențiale”, medicul militar a spus că angajatorul este cel care ar trebui să dea dovadă de simț civic și să prioritizeze atunci când își programează angajații la vaccinare. El a insistat că, într-o proporție covârșitoare, cei programați sau deja vaccinați au peste 65 de ani, ori suferă de boli cronice sau deservesc activități esențiale. Valeriu Gheorghiță a vorbit apoi și despre centrele de vaccinare din rețeaua Ministerului Apărării și din rețeaua Ministerului de Interne.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea persoanelor care deservesc activități esențiale
Moderatorul Tudor Mușat l-a întrebat pe Valeriu Gheorghiță dacă nu a fost o greșeală în strategia de vaccinare să fie permisă programarea unui număr atât de mare de persoane, dat fiind că în cazul unora, precum angajații de la Banca Națională, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței ori Academia Română, riscul de infectare nu e tocmai mare.
„E foarte greu… Aș vrea să vă spun că de la 15 ianaurie până ieri, când am făcut o analiză, 79% dintre persoanele vaccinate în a doua etapă erau persoane vulnerabile. E adevărat că putea (fi 97%), dar strategia noastră așa a fost concepută de la început, a fost concepută astfel încât să dea posibilitatea să fie vaccinate atât personele care sunt la risc, cât și persoanele care deservesc activități esențiale în infrastructura critică, fără de care societatea nu poate să-și continue activitatea”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a negat că au ajuns să fie vaccinați angajați care lucrează doar în birou, eventual de acasă, nu ies pe teren, deci riscul să se infecteze în cazul lor e scăzut: „Nu cred că a fost situația asta. responsabilitatea de programare a persoanelor care deservesc realmente activități esențiale revine angajatorului. Noi am transmis această prioritizare a personalului care efectiv deservește activități esențiale. Și în cadrul unei instituții să știți că parte din angajați, 30 – 40%, sunt cu boli cronice. Am avut această evaluare când am luat decizia de reprogramare a unui grup de persoane și ne-am uitat prima dată la persoanele care erau programate prin intemediul angajatorului și vreau să vă spun că, din 71.000 de persoane, doar 35.000 erau sub 65 de ani și n-aveau boli cronice. Asta înseamnă că peste jumătate aveau boli cronice validate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sunt oameni care au aceleași drepturi ca ceialți. Fac parte din categoria de persoane care deservesc activități esențiale și sunt în baza strategiei. Strategia e elaborată în baza unor recomandări”.
„Să nu facem confuzia între persoane esențiale și persoane care deservesc activități esențiale. Lucrurile sunt total diferite. Din acest motiv, atrag atenția să folosim corect acest termen persoane care într-adevăr desfășoară activități fără de care infrastructura critică a statului nu se poate desfășura în condiții normale”, a mai ținut să precizeze Gheorghiță, pentru B1 TV.
Medicul militar a mai spus că angajatorii trebuie să dea dovadă de spirit civic și morală și să prioritizeze persoanele pe care le înscriu pentru vaccinare.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea în rețelele Ministerului de Interne și ale Apărării
„Sunt 269 de centre care sunt centre de vaccinare înființate în unități medicale care acum efectuează rapelul personalului medical și apoi vor fi închise. Sunt și 60 de centre din rețeaua MApN și 37 din rețeua MAI. În rețeaua MAI au fost vaccinate puțin peste 12.000 de persoane, 2,1% din total, și în rețeaua MApN erau circa 18.000 de persoane, adică 3,5% din total de persoane vaccinate, din care aproape jumătate era vorba de personal medical din prima etapă.
Nu aș vrea să se înțeleagă că în aceste centre de vaccinare există alte tipuri de prioritizări pentru că sunt vaccinați veterani de război, persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, pentru B1 TV.
Acesta a mai spus că nu are la cunoștință să existe în centrele de vaccinare culoare separate pentru anumiți angajați ai statului: „Eu nu știu să existe culoare separate. Practic, centrele de vaccinare disponibile pentru programări sunt disponibile oricui dorește, nu e o alocare preferențială. Aceste lucruri pot ține cel mult de organizarea fiecărui centru în parte, dar nu e pe platforma de programare o alocare preferențială a unor locuri”.