Cât de des lasă românii bacșiș atunci când merg la restaurant / Angajații, cu 200-300 de lei în plus la salariu

Cât de des lasă românii bacșiș atunci când merg la restaurant / Angajații, cu 200-300 de lei în plus la salariu
Sursa foto: Freepik.com

Anul trecut, cifra afacerilor restaurantelor a crescut cu 45%, în comparație cu anul 2019. Angajații din localuri au ajuns să câștige cu 200-300 de lei în plus la salariu, iar asta doar din fiscalizarea bacșișului. Deși legea tips-ului este pentru toți, unii antreprenori spun că patronii în continuare nu declară încasările și nici bacșișul.

Lasă românii bacșiș când merg la restaurant sau nu

În 2022, cifra de afaceri a restaurantelor a crescut la 40 de miliarde de lei, cu 12 miliarde mai mult decât în 2019, când a fost de 28 de miliarde. Cele mai mari încasări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Cluj, Timișoara și Iași. La polul opus, restaurantele din Ialomița, Tulcea, Sălaj și Mehedinți au cele mai mici venituri.

Când au fost întrebați dacă lasă bacșiș atunci când merg la restaurant, unii români au răspuns astfel:

Evident. Nu”, a spus o persoană.

„Doar la prânz, cam așa. De două-trei ori pe săptămână”, a spus o alta.

„Întotdeauna las”, a mai spus altcineva.

 „Urmează o perioadă în care oamenii vor înțelege acest lucru. Că, dacă vrei să trăiești într-o țară, și un spital, și o stradă, și să poți să stai în siguranță, trebuie o bucățică din veniturile tale să le dai statului. 10% cred, că oriunde în lume e un impozit minim”, spune Daniel Mischie, reprezentant H.O.R.A, potrivit stirileprotv.ro.

Astfel, aproximativ 8% dintre clienții restaurantelor mici de cartier lasă bacșiș angajaților. În privința localurilor mari, 10-15% dintre clienții acestora lasă bani în plus peste nota de plată angajaților și aproximativ 25% dintre clienții restaurantelor de lux lasă tips.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`