Cât de benefic este laptele de soia? Ce ne recomandă specialiștii

Publicat: 22 04. 2024, 11:42
Actualizat: 22 04. 2024, 11:43
Foto: Pixabay

În ultimii zece ani, piața laptelui vegetal s-a diversificat enorm, oferind consumatorilor o gamă largă de opțiuni, de la lapte de soia și migdale la lapte de ovăz, cocos, orez, mazăre și chiar banane, potrivit USA Today.

Din ce în ce mai multe persoane consumă lapte vegetal

Un analist din domeniul alimentelor și băuturilor a observat o creștere semnificativă a vânzărilor de lapte pe bază de plante. Acesta a estimat că laptele de plante va reprezenta aproape 30% din totalul vânzărilor de lapte până la sfârșitul anului 2026, conform unui raport New York Times.

Mulți se orientează către laptele vegetal din motive precum alergiile sau intoleranțele alimentare, în timp ce alții îl aleg pentru impactul mai redus asupra mediului înconjurător. Față de producția de lapte de vacă, procesul de fabricare a laptelui vegetal necesită mai puține resurse și generează mai puține emisii de gaze cu efect de seră.

Beneficiile laptelui de soia

Nutriționistul Jamie Nadeau afirmă că cea mai sănătoasă alternativă la lapte este laptele de soia, deoarece este echivalent din punct de vedere nutrițional cu laptele de vacă. Laptele este o importantă sursă de substanțe nutritive esențiale, precum proteinele, calciul sau vitamina D.

O cană de lapte conține în medie 8 grame de proteine, în timp ce laptele de soia furnizează puțin peste 6 grame pe cană. În general, laptele de ovăz conține doar 3 grame pe cană, laptele de migdale puțin peste 1 gram, iar laptele de cocos conține chiar mai puțin.

Acest tip de lapte este benefic pentru sănătate, deoarece soia reprezintă o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, potrivit G4Media.

Pe lângă proteine, soia este bogată în vitaminele B, fibre, potasiu și magneziu. De asemenea, studiile au arătat că consumul de soia poate avea un efect „modest, dar relevant din punct de vedere clinic” în reducerea nivelului de colesterol.