Preparatele tradiționale de porc sunt de nelipsit de pe masa de sărbători. Gospodarii deja au început pregătirile, dar primul lucru pe care crescătorii de ar trebui să îl facă este testul de trichineloză. Inspectorii avertizează că tăierea animalului poate fi făcută doar„sub control sanitar-veterinat”, iar vânzarea cărnii este interzisă.
Până la Ignat mai sunt doar nouă zile, dar crescătorii de porci trebuie să știe că înainte de sacrificarea animalului acesta trebuie văzut de un veterinar care să decidă dacă porcul este sănătos sau nu, apoi carnea lui trebuie verificată să nu aibă trichineloză, conform observatornews.
„La porci avem această mare problemă în ultimul timp cu pesta porcină africană şi este bine de evitat acest lucru. După sacrificare le recomand tuturor prudenţă maximă. Să se recolteze probele pentru trichineloză. Chiar zilele trecute am avut de pe un fond de vânătoare cinci mistreţi care au fost pozitivi la trichineloză”, a spus director DSVSA Suceava.
Testul de trichineloză costă între 26 și 90 de lei.
Medicii veterinari spun că în cazul în care carnea este pozitivă la boală vor merge la fața locului și o vor confica pentru ca oamenii să nu o consume.
Persoanele care nu respect legea riscă amendă de până la 12.000 de lei.
Carnea crudă sau insuficient gătită poate duce la infestare cu acest parazit. Boala se manifestă prin dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, greață, frisoane și tulburări digestive.
În județul Sălaj, 7 persoane au fost testate pozitiv cu trichineloză și au fost internate la spital.