Cât costă un kilogram de varză. Seceta a afectat culturile

Cât costă un kilogram de varză. Seceta a afectat culturile

Este forfotă mare în piețe, gospodinele caută cele mai bune legume pentru murat, dar și pentru alte conserve. Producția de varză a fost afectată de secetă, de aceea prețul la tarabe este mai mare decât anul trecut.

Cât costă un kilogram de varză

Seceta le-a dat de furcă cultivatorilor, iar acum au o producție mai slabă, ceea ce îi forțează să crească prețul. Un kilogram de varză se găsește chiar și la 6 lei în piețe, informează observatornews.

Peste 3 tone de varză au fost pierdute, în Suceava, în această vară. Cu toate acestea, gospodinele se aprovizionează pentru a avea ce să pună pe masa de Crăciun.

Pentru un butoi de 50 de litri sunt necesare 40 de kilograme de varză, care costă în jur de 200 de lei. Mai punem la socoteala și sarea care mai costă aproximativ 20 de lei și încă 10 lei pentru mirodenii.

Cei care nu au răbdare, pricepere sau timpul necesar, în piețe se găsește și varză direct murată, iar kilogramul este 8 lei.

Cum se păstrează varza la murat

Secretul pentru ca varza să rezite mult timp la murat este saramura și un bazin care să fie îngropat în pământ. La o cantitate de circa 6 tone de varză trebuie adăugate 5 tone de saramură. Într-un astfel de bazin varza poate să reziste chiar și un an.

Cercetătorii din Buzău au recreat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză din România, fiind Licurișca, ideală pentru murat. Aceștia au câștigat medalia de aur, în 2023, la Salonul de Inovări și Cercetări. Producția cea mai mare de varză se află la Lunguleţu, Băleni, Matca, Vărăşti şi Colibaşi.

România se află în topul producătorilor de varză din UE, având peste 600.000 de tone în fiecare an, iar cea mai mare cantitate este exportată în Germania, Spania și Italia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`