Cât costă un kilogram de carne de porc acum. Începând cu luna decembrie, prețul va crește

Publicat: 28 11. 2024, 20:37
Foto: Pixabey

Crăciunul se apropie cu pași repezi. A rămas mai puţin de o lună, iar românii au început deja pregătirile. Cum preparatele din carne de porc sunt diverse, românii optează fie pentru porci întregi, fie pentru bucăţi mari, care să conţină pulpă, ceafă şi cap.

Care sunt principalii factori care influențează scumpirea cărnii

De luna viitoare, preţurile vor creşte. Acest lucru se datorează, pe de-o parte producției scăzute de cereale din cauza secetei și a numărului mic de animale de la noi din ţară, iar pe de altă parte cererii mai mari în perioada sărbătorilor de iarnă. Carnea de porc se va scumpi de la 10 până la 15 procente, potrivit Observator News.

„Porumbul foarte scump, cerealele sunt scumpe şi de asta este puţin cam mare preţul la carnea de porc. Cererea este foarte mare. Mulţi români caută carne de producător, carne proaspătă. Porcul românesc este crescut cu boabe, cum îl creşteau bătrânii noştri. Cel din import este făcut într-un mediu închis, cu concentrate”, a explicat Alin Simion, producător.

Ce cantitate de carne de porc consumă un român anual

Şi preparatele din porc vor costa mai mult. Acum, kilogramul de muşchi de porc se vinde, în pieţe, cu 34 de lei, în timp ce kilogramul de ceafă costă între 24-26 de lei, iar cel de ciolan este 20 de lei.

„Mi se pare tot timpul scump, aşa că suntem nevoiţi să cumpărăm indiferent de preţ. Faţă de anul trecut e mai scump”, a spus un bărbat.

„Din gospodărie, ţărăneşti. E mai sigur, mai proaspăt, cunoaştem de la cine cumpărăm. Totul este mult, mult mai scump a fost şi un an prost. Încă ne putem permite, dar nu ştiu pentru cât timp”, a mărturisit o femeie.

Și porcii în viu sunt căutați. Prețul kilogramului, dacă este cumpărat de la producător, este de 18 lei.

„Cererea de sărbători, în general, este crescută, este cea mai mare cerere de carne de porc din an. Faţă de anii trecuţi se înregistrează o uşoară creştere a producţiei. Bănuiesc că va fi destul de mică. undeva de 5 procente”, a declarat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

În România, consumul mediu anual de carne de porc este de 14 kg pe locuitor.