Înainte de sărbători, marile lanțuri de supermarketuri din România și-au aprovizionat depozitele cu stocuri mari de alimente, având în vedere că românii cumpără foarte multă mâncare în această perioadă.
Odată cu trecerea Crăciunului, la rafturi apar și reducerile, în special la preparatele tradiționale, care au fost la mare căutare înainte.
Un kilogram de lebăr costă 40 de lei/kg, iar 100 de grame de tobă costă aproximativ 6 lei. Pentru un kilogram din acest preparat specific sărbătorilor de iarnă ar trebui să plătiți maximum 60 de lei.
Cum a trecut Crăciunul, la rafturi au apărut și reducerile. Un borcan de maioneză se vinde în această perioadă cu 17,59 de lei, prețul fiind redus cu 7%, de la 18,99 lei.
Cei care merg în această perioadă la cumpărături trebuie să știe că ar putea rămâne cu bani mai mulți în buzunare, având în vedere că multe dintre magazine au redus prețul multor alimente.
Tradiția spune că niciun Revelion nu trebuie să treacă fără să avem pe masă pește, pentru că ar aduce optimism în noul an. Comercianții se bucură de dublarea clienților, care respectă cu strictețe acest obicei.
Principala alegere rămâne și anul acesta păstrăvul, pentru că este potrivit pentru consumul ca atare și pentru că este un preparat de-a dreptul surprinzător atunci când este afumat cu lemn de fag și conuri de brad.
„Poţi să îl mănânci cu o salată sfeclă cu hrean, cu mămăliguţă şi usturoi. Chiar şi cu o salată cu ceapă roşie. În funcţie de gramaj, cobza poate ajunge la 120 de lei. De departe, însă, cea mai la îndemână variantă printre români rămâne păstrăvul preparat la grătar sau prăjit în mălai”, spune Ionel Popescu, administrator păstrăvărie.