Cât costă să construiești o casă în 2021. Construim de la zero sau cumpărăm de la dezvoltator – cum este mai ieftin?

Cât costă să construiești o casă în 2021. Construim de la zero sau cumpărăm de la dezvoltator – cum este mai ieftin?
foto: pixabay.com

Necesitatea de a petrece mult mai mult timp în propriile case a reaprins, pentru mulți, visul de a locui la curte

După ce au trecut prin perioada de izolare impusă în primăvara anului trecut pentru limitarea răspândirii COVID-19, tot mai mulți români au început să resimtă nevoia îmbunătățirii confortului locativ. Dacă unii s-au mulțumit cu efectuarea unor reparații sau lucrări de renovare în propria locuință, alții au început să se gândească la achiziția unei proprietăți mai bine adaptate la nevoile personale, fie că ar fi vorba de un apartament mai spațios sau, de ce nu, chiar de o vilă. Dacă te numeri printre cei care visează să locuiască la curte, cu siguranță te întrebi și cât costă să construiești o casă – și dacă această variantă nu ar fi mai avantajoasă decât achiziția unei locuințe deja finalizate, de la dezvoltator.

Evoluţia preţului caselor în ultimii ani

Înainte de a discuta mai concret despre ce presupune construcția unei case, probabil că vrei să afli cam la ce nivel se situează, în momentul de față, prețurile practicate pe acest segment de piață în diferite orașe ale țării. Potrivit datelor Imobiliare.ro, cel mai mare site de anunțuri de profil din România, prețul mediu solicitat pentru o casă sau vilă finalizată se situa, în ianuarie 2021, la 1.500 de euro pe metru pătrat în București, 1.133 de euro pe metru pătrat în Brașov, 1.638 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, 1.238 de euro pe metru pătrat în Constanța, 1.099 de euro pe metru pătrat în Timișoara și, respectiv, la 917 euro pe metru pătrat în Iași. Spre comparație, la începutul anului 2018 pretențiile vânzătorilor de case și vile se cifrau la 1.280 de euro pe metru pătrat în București, 934 de euro pe metru pătrat în Brașov, 1.263 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, 993 de euro pe metru pătrat în Constanța, 1.000 de euro pe metru pătrat în Timișoara și, respectiv, la 709 euro pe metru pătrat în Iași. Astfel, în ultimii trei ani au avut loc majorări de preț în toate marile centre regionale ale țării, însă cele mai abrupte curbe de creștere au fost observate în Cluj-Napoca (+30%) și Iași (+29%), aceste orașe fiind urmate de Constanța (+25%), Brașov (+21%), București (+17%) și Timișoara (+10%).

Cât costă să construiești o casă în 2021

Spre comparație, prețurile practicate de către firmele specializate pentru ridicarea unei case de la zero pot fi sensibil mai mici. Potrivit lui Vladimir Ștefan Ghiga, arhitect de profesie și fondatorul companiei UBERHause, costurile pornesc, în general, de la 800-900 de euro pe metru pătrat construit desfășurat (cu TVA inclus) pentru construcțiile tradiționale (din zidărie sau cadre din beton), predate „la cheie”. O alternativă mai ieftină ar fi casele din elemente prefabricate, pe structură din lemn sau metal, ale căror prețuri pornesc de la 500-700 de euro pe metru pătrat construit desfășurat (tot cu TVA inclus).

Pentru a te asigura că vei avea un proiect de casă reușit, colaborează cât mai îndeaproape cu arhitectul

Costul autorizaţiilor şi documentaţiei necesare

În bugetul pentru ridicarea unei case trebuie incluse nu doar costurile propriu-zise de construcție, ci și o serie de cheltuieli premergătoare obținerii autorizației (inclusiv documentație tehnică). Reprezentantul UBERHause spune că aceste costuri preliminare se cifrează, în general vorbind, la aproximativ 5% din valoarea totală a întregii investiții – ele ar ajunge, astfel, la circa 5.000 de euro pentru o casă ce ar costa, per total, 100.000 de euro. Aceste cheltuieli pot crește, însă, în funcție de amplasamentul construcției (inclusiv oraș), de specificul terenului și de tipul proiectului.

Costul terenului

O altă componentă importantă a prețului casei este costul terenului – presupunând că nu ai, deja, un lot pretabil pentru un asemenea proiect. Prețurile terenurilor pentru construcții variază, desigur, în funcție de o multitudine de factori, cum ar fi zona țării sau orașul în care se găsesc, amplasamentul exact al proprietății (dacă se află în extravilan sau în intravilan, la ce distanță față de centrul orașului sau alte obiective de interes), dar și accesul la utilități. Pentru locuitorii Capitalei, spre exemplu, o variantă mai accesibilă ar fi terenurile extravilane situate în localități limitrofe precum Afumați, Corbeanca, Otopeni, Popești Leordeni sau Brănești, unde prețurile medii solicitate de către vânzători se situează sub 50 de euro pe metru pătrat – ceea ce ar însemna că un lot de casă de 300 de metri pătrați ar putea fi achiziționat cu mai puțin de 15.000 de euro. Pentru un teren intravilan amplasat în imediata vecinătate a Bucureștiului ar trebui să dispui, însă, de un buget semnificativ mai mare, de peste 100 de euro pe metru pătrat.

Materiale de construcții necesare

În momentul în care te hotărăști să construiești o casă, ai la dispoziție două variante: să apelezi la serviciile unei firme specializate în așa ceva sau să efectuezi lucrările în regie proprie. Deși a doua variantă poate fi mai ieftină, ea este și mult mai solicitantă ca timp și efort. Asta pentru că va trebui să te ocupi tu însuți de comandarea materialelor de construcții, de supravegherea livrărilor și efectuarea recepției, de realizarea plăților, dar și de supravegherea echipei de muncitori. Evident că, în urma discuțiilor cu arhitectul, va trebui să-ți faci o listă foarte detaliată cu toate cele necesare procesului de construcție, să discuți cu diferiți furnizori pentru a vedea cât costă acestea, iar apoi să fii atent la toate nevoile apărute pe parcurs.

Costurile cu manopera

Dacă alegi să lucrezi în regie proprie, trebuie să iei în calcul și plata muncitorilor – cost ce se poate apropia, în unele cazuri, de cel al materialelor de construcție în sine. Nu se poate vorbi, însă, de practicarea anumitor prețuri standard, tarifele și condițiile de lucru fiind negociate, de regulă, cu șeful echipei. Un aspect de care trebuie să ții cont înainte de a începe lucrările la o casă pe cont propriu este că forța de muncă specializată este greu de găsit, iar efortul implicat de supravegherea desfășurării lucrărilor poate fi considerabil.

Una dintre marile provocări ale construcțiilor în regie proprie constă în găsirea unei echipe de muncitori pricepuți și serioși

Cât costă o casă de la dezvoltator?

Comparativ cu varianta construcției unei case pe cont propriu (în regie proprie, dar și prin contractarea serviciilor unei firme specializate), achiziția uneia finalizate, de la un dezvoltator imobiliar, va fi, cel puțin în marile centre regionale, mai costisitoare. În orașele mijlocii, unde prețurile practicate pe piața de case-vile sunt mai reduse, cea din urmă variantă poate fi, însă, aproape la fel de atractivă – în condițiile în care costurile de construcție ar rămâne, raportat la suprafața clădirii, neschimbate.

Preţul unei case la roşu

În cazul în care ești destul de constrâns la capitolul buget, a achiziționa o casă „la roșu” ți se poate părea o variantă destul de interesantă. În asemenea situații, construcția este predată neterminată, ea constând în fundație, structură și partea de zidărie, până la șarpanta acoperișului. Problema este că, în general vorbind, dezvoltatorii imobiliari au în vedere livrarea unui produs finit, astfel că nu foarte mulți vând case „la roșu”. În cazul în care găsești, totuși, asemenea cazuri excepționale, poți spera să plătești și sub 1.000 de euro pe metru pătrat – depinde, însă, de orașul și zona în care se află proprietatea, dar și de disponibilitatea vânzătorului spre negociere.

Preţul unei case la cheie

Casele „la cheie”, în care te poți muta imediat, constituie majoritatea covârșitoare a ofertei scoase la vânzare de către dezvoltatori. După cum reiese din cifrele prezentate mai sus, este de așteptat ca prețurile acestora să depășească sensibil pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în marile orașe ale țării. În mod firesc, asemenea proprietăți vor fi mai scumpe decât casele vechi, construite înainte de 2000 sau chiar 1990. Când achiziționezi o casă nou-construită și complet finisată trebuie să ții cont că prețul acesteia include și costul terenului – care în zona marilor orașe poate ajunge la sume considerabile.

Concluziile specialistului

Pentru cei care doresc să locuiască la curte, atât achiziția unei locuințe finalizate, cât și ridicarea uneia pe cont propriu reprezintă variante demne de luat în calcul. Dacă oscilezi între aceste două opțiuni, nu ar trebui să te gândești, însă, doar la cât costă să construiești o casă, întrucât acest proces nu implică doar resurse financiare. „Eu personal am trecut de mai multe ori prin experiența de a construi, inclusiv eu sunt un mic dezvoltator în jurul Brașovului, dar, sincer, nu recomand nimănui. Dacă aș avea din nou de ales, cu siguranță aș alege o casă bine construită, cu amendamentul că aș fi foarte atent de unde o cumpăr. Aș căuta o casă care a fost construită în principal de beneficiar […], dar acum, din diferite motive, o vinde. Iar dacă aș alege să cumpăr într-un cartier rezidențial în jurul Brașovului, aș fi foarte atent la dezvoltator”, spune Alexandru Muntean, managerul agenției imobiliare brașovene iAdvise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:29 - Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
18:21 - Tudose s-a întâlnit cu Hrebenciuc la un restaurant de lângă sediul PSD / Becali declarase că Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe Simion să ajungă în finala prezidențială (VIDEO)
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei
17:47 - Primele imagini cu CRBL, după intervenția estetică pe care și-a făcut-o. Cum arată acum artistul: „Sper ca recuperarea să fie ușoară” (FOTO)
17:44 - Guvernul Italiei, criticat după ce i-a glorificat pe soldații dictatorului fascist Benito Mussolini
17:32 - Bogdan Matei (PSD): Dacă mă uit la structura lui, îmi doresc ca Simion să nu fie pus în discuții pentru turul 2 sau, Doamne ferește, să câștige un astfel de personaj alegerile prezidențiale în România (VIDEO)
17:18 - Un adolescent s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de un chatbot AI inspirat din Game of Thrones, spune mama lui. Își dădeau mesaje de dragoste și cu conținut sexual
17:11 - Tânăr de 26 de ani, ucis în parcarea unui mall din Constanța. Trei suspecți au fost prinși