Cartoful este un aliment de bază, iar INS arată că și-a păstrat prețul față de anul trecut. Și atunci, și acum, prețul unui kilogram este în jur de 3,5 lei, dar dacă se prăjesc, costurile crsc. Astfel, porția de cartofi prăjiți la restaurante ajunge la să fie mult mai mare.
Un kilogram de cartofi din piață costă în medi 4 lei, iar pentru cei mai mari și mai frumoși se poate plăti cu un leu sau doi mai mult. Dar, oamenii spun că anul trecut prețurile erau mai mici, conform Digi24.
„Domnule, îi luam cu 2 lei, un leu 50, doi lei jumate, maximum, adică după frumusețea lor. Cei care sunt mai frumoși, i-a dublat”, a spus un bărbat.
Când vine vorba despre cartofii congelați, prețul crește. Un kilogram costă între 8 și 20 de lei, în funcție de producător, calitate și țara de proveniență. Bucătarii spun că este nevoie de aceeași cantitate de ulei pentru a prăji atât cartofii proaspeți, cât și pe cei congelați.
„Aici avem o porție de cartofi proaspeți, iar aici o porție de cartofi congelați, ambele de aproximativ 500 de grame. Pentru această porție de cartofi proaspeți am petrecut în bucătărie puțin peste 20 de minute și am cheltuit în total puțin peste 5 lei. Pentru această porție de cartofi congelați am petrecut în bucătărie puțin peste 10 minute, însă am cheltuit în total aproximativ 8 lei”, transmite Sebastian Boldea la Digi24.
Dar, în restaurante situația este cu totul alta. O porție de 250 de grame de cartofi prăjiți costă în jur de 19 lei, aproape de 20 de ori mai mult decât în piață.
„Diferența este plata furnizorilor, plata angajaților, a ospătarilor, a bucătarilor, a materiei prime și a consumabilului. Porția de cartofi are în jur de 250 de grame și depinde cât de aglomerat este, timpul mediu este de aproximativ 10-15 minute”, ne explică Alexandra, ospătar.
În cazul unui restaurant de tip fast-food, prețul este tot de aproximativ 19 lei, dar cantitatea este dublă, 500 de grame, iar timpul de așteptare este mult mai mic.