În timp ce unii români sunt în toiul pregătirilor pentru masa de Crăciun, alții, care preferă fie să își ușureze munca, fie să nu se complice deloc cu prepararea mâncării, stau relaxați în această perioadă, știind că de Crăciun le va fi livrat platoul cu bunătăți, direct de la restaurant.
Bucătarii pregătesc cu atenție platouri pentru întreaga familie, care să satisfacă atât gusturile mai tradiționale, cât și cele mai sofisticate. Mai apoi, clienții pot alege dacă mâncarea să fie livrată la domiciliu de către un curier sau dacă o ridică singuri din restaurante.
„Un platou are 1 kg, 1kg 300 de grame şi atunci ajunge la o masă de şase persoane. Am pus aici din toate produsele pe care noi le-am făcut şi anume piept de porc, avem o vrăbioară de vită afumată, slăninuţă pe care toată lumea o cere, este sezonul ei, ceafă de porc, cotlet de porc, două feluri de cârnaţi afumaţi”, a spus Florin Grădinariu, producător local, pentru Observator News.
Un astfel de platou costă 90 de lei. Însă, clienții pot opta și pentru altfel de pachete, mai diverse sau mai mari, din punct de vedere cantitativ. Un pachet care conţine 8 produse tradiţionale şi are aproape 3.5 kilograme costă 275 de lei. Preţul acestuia poate să crească până la aproape 450 de lei în funcţie de preparatele pe care și le doresc clienții pe masa de Crăciun, fie că este vorba despre lactate, tochitură sau alte produse tradiţionale: tobă, chişcă sau lebăr.
Clienții s-au înscris deja pe listele restaurantelor, chiar dacă au fost deschise cu puțin timp în urmă.
„Îi aşteptăm în număr cât mai mare pentru comenzi, în special pentru persoanele care nu vor să gătească sau vor să-şi facă mai uşoară perioada asta, fiind o perioadă foarte aglomerată. Lista noastră este deschisă pentru comenzile de sărbători, o să fie deschisă inclusiv până pe data de 22 decembrie”, a spus Daniel Botă, reprezentant restaurant.
Cum nicio masă de sărbătoare nu este completă fără desert, românii pot apela la ajutorul cofetăriilor pentru tradiționalul cozonac sau pentru alte dulciuri pe care și le doresc. Un kilogram de prăjituri asortate costă 95 de lei, în timp ce prețul unui cozonac este de 75 de lei.
„Vom pregăti şi prăjiturile, cele clasice, adică nuci, cornuleţe şi bineînţeles biscuiţii moşului. Vom pregăti şi brioşe cu tematică de Crăciun. Vom avea şi torturi personalizate de Crăciun. Vom avea clasicul cozonac cu nucă, punem şi ciocolată belgiană în el”, a spus Anca Istrate, administrator laborator cofetărie.
Listele de comenzi vor fi închise cu câteva zile înainte de Crăciun.