Cât costă în România creșterea și întreținerea unui copil de la naștere până la absolvirea liceului

Publicat: 30 01. 2024, 20:24
Actualizat: 30 01. 2024, 20:37
Sursa foto: Profimedia

Scăderea natalității și îmbătrânirea populației sunt doi dintre factorii cu impact major asupra viitorului unei țări, prin implicațiile economice și sociale pe care le induc.

În primul semestru din 2023, în România s-au născut puțin peste 73.000 de copii, cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 145 de ani.

Care e costul creșterii unui copil până la absolvirea liceului

Unul dintre principalele motive pentru care românii se gândesc de două ori înainte să facă un copil este și costul creșterii și întreținerii acestuia.

Pe baza unei cercetări realizate în 2018 de Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, care a calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României, Clubul Copiilor, a făcut o proiecție despre costul pe care părinții ar trebui să-l plătească pentru creșterea și întreținerea unui copil născut în 2024, până la absolvirea liceului.

De menționat că pentru a avea un grad de precizie ridicat, proiecția realizată de Clubul Copiilor a ajustat prețurile de cercetarea făcută în 2018 cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Astfel, costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024  până la absolvirea liceului este estimat la 594.070 lei pentru primul copil și 417.989 lei pentru cel de-al doilea copil. În concluziile, familiile care au doi copii vor avea un cost de cel puțin un milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Costul creșterii unui copil, defalcat pe anii de viață

În primul rând, costul crește odată cu înaintarea în vârstă a copilului.

În primii ani de viață și până la împlinirea vârstei de șase ani, vorbim de o sumă undeva la 3.000 de euro pe an. Între 15 şi 19 ani, fondurile cheltuite anual cresc până la 5.000 de euro.

Pe ce s-ar cheltui banii

Peste 30% din bani s-ar duce pe asigurarea unei locuinţe, 26% pe mâncare, iar 14% pe îmbrăcăminte, iar procentele rămase pentru rechizite, vacanţă, igienă şi transport.