Cât au ajuns să coste pepenii de Dăbuleni pe piețele din România. Prețul este mai ridicat decât pentru ofertele de import din Grecia sau Turcia

Cât au ajuns să coste pepenii de Dăbuleni pe piețele din România. Prețul este mai ridicat decât pentru ofertele de import din Grecia sau Turcia
Foto: Captura Youtube

Pepenii, răcoritori, zemoși și aromați, sunt întâlniți în toate piețele și supermarketurile din România în lunile de vară și reprezintă printre fructele preferate ale românilor.

Pepenii din Dăbuleni atrag clienții și în Brașov

Cu toate că există o gamă destul de largă de pepeni disponibili, clienții sunt atrași în mod deosebit de celebrii pepeni de Dăbuleni. Aceștia au început deja să apară la tarabe, însă mulți cumpărători au fost surprinși în mod neplăcut de prețurile lor, care sunt mai ridicate decât cele ale pepenilor importați din Grecia sau Turcia.

Într-o piață din Brașov, potrivit BizBrașov, kilogramul de pepeni verzi costă între patru și cinci lei. În schimb, pepenii galbeni sunt mai scumpi, fiind vânduți cu șapte lei pe kilogram. Cu toate acestea, românii sunt dispuși să plătească prețul mai ridicat, deoarece consideră că nu există niciun alt soi care să se compare cu pepenii din Dăbuleni.

La sfârșitul lunii iunie, inspectorii din Serviciul de Administraţie Pieţe al municipiului Braşov au încheiat contracte cu producători de pepeni din județul Dolj, în special din zonele Dăbuleni și Sadova.

Inspectorii de piețe din Brașov verifică producătorii

Astfel, cu acordul acestora, reprezentanți ai piețelor din Brașov vor avea posibilitatea să efectueze verificări pe teren pentru a se asigura că culturile plantate corespund cu zonele declarate inițial. Această măsură garantează faptul că brașovenii vor avea certitudinea că produsele pe care le achiziționează provin într-adevăr din acele zone specifice.

„În următoarele zile, cu acordul producătorilor, inspectorii serviciului pieţe din Braşov vor efectua controale la faţa locului pe terenurile producătorilor cultivatori de pepeni.

De la intrarea în vigoare a regulamentului privind pieţele, în iunie 2022, inspectorii de la pieţe au verificat cu foarte mare atenţie fiecare producător, de la documente la provenienţa produselor, şi au făcut controale inclusiv pe terenurile de pe care aceştia declarau că îşi obţin marfa. În urma acestor controale, 4 aşa-zişi producători au fost scoşi din pieţe, iar alţi 10 au renunţat să mai vândă în pieţele publice din Braşov.

Alţi 4-5 comercianţi urmează să fie îndepărtaţi, după ce inspectorii Serviciului de Administrare Pieţe au reuşit să documenteze modul în care aceştia cumpără produse din piaţa en-gros şi le comercializează în pieţele braşovene pe baza certificatelor de producător”, a transmis  Primăria Braşov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`