Castraveții murați, care vor surprinde pe oricine îi încearcă. Ingredientele folosite în cea mai veche rețetă

Castraveții murați, care vor surprinde pe oricine îi încearcă. Ingredientele folosite în cea mai veche rețetă
Foto: Pixabay

Toamna, pregătirile pentru iarnă sunt în toi. Punerea legumelor la murat este o tradiție pe care cei mai mulți români o respectă cu sfințenie, folosindu-se de rețetele care au fost transmise din generație în generație. Dacă astăzi, murăturile se pun cât se poate de simplu, cu ajutorul puținor ingrediente, pe vremuri, acest proces era mult mai complex și presupunea mai multă grijă și atenție.

Ingredientele necesare pentru realizarea rețetei care datează din secolul al XVIII-lea

Această rețetă de castraveți murați provine din anii 1700 și a fost inclusă în prima carte de bucate publicată în America, „American Cookery” de Amelia Simmons, în 1796, potrivit Click.

Condimentele folosite, precum nucșoara și cuișoarele, dădeau murăturilor de atunci o aromă distinctă, iar ghimbirul, unul dintre ingredientele nelipsite, ajuta la îmbogățirea gustului.

Această rețetă deosebită provoacă toți oamenii dornici de o incursiune în trecut, să o încerce.

Pentru a prepara castraveții murați după această rețetă veche, ai nevoie de următoarele ingrediente:

1,4 kg castraveți tăiați (după preferință)

2 căni cu apă

2 căni cu oțet alb distilat

4 linguri cu sare de murături

1/4 cană cu zahăr alb

4 căței de usturoi

2 lingurițe cu semințe de muștar

4 frunze de dafin

8 căpățâni de mărar

2 nucșoare întregi

1 linguriță de amestec cu boabe de piper

12 cuișoare întregi

Ghimbir proaspăt, tăiat în felii subțiri

Mod de preparare

Se începe prin a spăla borcanele pentru murături și a le steriliza. Acest lucru poate fi făcut fie în mașina de spălat vase, fie într-un cuptor preîncălzit.

Castraveții se spală bine sub un jet de apă rece, apoi se pun într-un castron cu apă rece și câteva cuburi de gheață pentru a rămâne crocanți. Aceștia se lasă la rece timp de 3-4 ore.

Într-o cratiță, se amestecă apa, oțetul și sarea de murături. Se adaugă zahărul alb și se amestecă energic până ce sarea și zahărul se dizolvă complet. Se continuă procesul de amestecare, apoi compoziția se lasă pe foc timp de 5-7 minute, având grijă să nu atingă punctul de fierbere.

În fiecare borcan sterilizat, se adaugă câte doi căței de usturoi, câteva semințe de muștar și o frunză de dafin. Ulterior, se adaugă câte o căpățână de mărar, nucșoara întreagă, feliile de ghimbir, cuișoarele și piperul boabe.

Peste castraveți, se toarnă compoziția lichidă fierbinte, până ce aceștia sunt complet acoperiți. Se închid borcanele ermetic și se lasă la răcit.

Cu ce pot fi serviți castraveții murați

Castraveții murați, pregătiți după această rețetă, pot fi serviți alături de preparate tradiționale românești, precum pilaf, piure de cartofi, tocănițe sau gulaș. Pentru cineva care își dorește ca această experiență culinară diferită să fie încununată de un preparat în compoziția căruia să intre și castraveții, poate încerca folosirea acestora pentru o salată de boeuf. Aroma intensă a ghimbirului și dulceața ușoară a nucșoarei vor transforma murăturile într-o surpriză plăcută la orice masă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`