Castelul Huniade va fi renovat din temelii / Cea mai veche clădire din Timișoara, restaurată cu bani europeni

Castelul Huniade va fi renovat din temelii / Cea mai veche clădire din Timișoara, restaurată cu bani europeni
Sursa foto: Facebook

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, va fi renovat complet, după ce Consiliul Județean Timiș a semnat un contract de aproape 22 de milioane lei, din PNRR.

Clădirea urmează să fie consolidată și restaurată în întregime. Pardoselile vor fi înlocuite cu piatră naturală, iar tâmplăria și feroneria originale vor fi restaurate.

Tot în cadrul acestui proiect, fațada principală va fi refăcută, scările din piatră de marmură, de asemenea, iar decorațiunile descoperite cu ocazia releveului și montarea mijloacelor de acces pentru persoanele cu dizabilități vor fi restaurate.

Cea mai veche clădire din Timișoara va fi renovată în totalitate

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timişoarei are o istorie de probleme, însă, prin obţinerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârsit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanţare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Judeţean Timiş. Am atras fonduri europene, facem investiţii majore, suplimentăm constant bugetul judeţului cu diverse surse de finanţare şi mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţul Timiş”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, potrivit stirileprotv.ro.

În urma renovării, persoanele cu dizabilități vor avea modele tactile ale exponatelor și ale panourilor pentru a putea obține informații referitoare la zonele vizitate.

Vor fi realizate și instalaţiile necesare pentru creşterea performanţei energetice, fără a afecta caracterul şi valoarea culturală a monumentului.

Castelul Huniade a fost construit între 1308 şi 1315, în vremea lui Carol Robert de Anjou. Clădirea a fost reconstruită în timpul lui Iancu de Hunedoara între 1443 și 1447.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)