Case evacuate în Italia după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani într-o zonă aflată lângă un supervulcan mai mare decât Vezuviul

Case evacuate în Italia după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani într-o zonă aflată lângă un supervulcan mai mare decât Vezuviul

Casele au fost evacuate și mulți oameni au dormit în mașini sau pe stradă, după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani care a zguduit zona din jurul supervulcanului Campi Flegrei din apropierea Napoli.

S-au format fisuri în clădiri și bucăți de zidărie s-au prăbușit iar școlile au fost închise

Cutremurul cu magnitudinea de 4,4 din Pozzuoli, un oraș-port dens populat, a fost urmat de 150 de cutremure, care au fost puternic resimțite și în Napoli, potrivit The Guardian.

Rapoartele din presa locală spun că s-au format fisuri în clădiri și bucăți de zidărie s-au prăbușit. Școlile au fost închise marți în Pozzuoli și un grup de orașe și districte din Napoli.

„Suntem obișnuiți cu cutremure, dar acesta a fost foarte înspăimântător, deoarece a fost cel mai puternic din ultimii 40 de ani. Am putut simți că pământul se mișcă în timp ce mergeam”, spune unul dintre locuitori.

Activitatea seismică de pe Campi Flegrei, care găzduiește cel puțin 360.000 de oameni în șapte dintre cele mai expuse noduri locuite, s-a intensificat în ultimii doi ani, frecvența și puterea cutremurelor crescând pe măsură ce caldera, bazinul de la vârful vulcanului, slăbește și presiunea de sub el se formează. Acest lucru face ca pământul să se ridice și scoarța vulcanului să se întindă.

„Pământul continuă să crească cu o rată de 2 cm pe lună, o rată mai mare decât anul trecut și, din păcate, pare să continue în acest ritm”, spune Mauro Di Vito, directorul Observatorului Vezuviu pentru Institutul Național de Geofizică din Italia. „Ne așteptăm la cutremure similare… Nu pot face predicții, dar ne putem aștepta ca șirul să continue.”

Caldera Campi Flegrei este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul

Guvernul italian a conceput un plan de evacuare în masă, cu teste de rulare așteptate la sfârșitul lunii mai.
Caldera Campi Flegrei este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, în formă de con, care a distrus orașul roman antic Pompeii în 79 d.Hr. și este mult mai activ.

Supervulcanul a fost într-o stare agitată de mai bine de 70 de ani, ca urmare a unui fenomen cunoscut sub numele de bradiseism, pe care oamenii de știință îl înțeleg ca fiind mișcarea treptată a unei părți a suprafeței Pământului, cauzată de umplerea sau golirea unei camere de magmă subterană sau de activitatea hidrotermală.

Ultima dată când Campi Flegrei a avut o explozie comparabilă de cutremure a fost la începutul anilor 1980.
Christopher Kilburn, profesor la University College London, a condus un studiu care a descris caldera ca fiind aproape de „punctul de rupere”.

El a spus: „Când a existat o criză în urmă cu 40 de ani, aceasta s-a oprit foarte brusc, dar încă nu este clar dacă ceea ce se întâmplă astăzi este complet analog. Așa că trebuie să fim foarte precauți. Întrebarea este, putem vedea o evoluție în comportamentul fracturii… există vreo dovadă că fracturile mai mici se dezvoltă în altele mai mari?”

Campi Flegrei s-a format acum 39.000 de ani, după ce o erupție l-a golit de magmă. Ultima sa erupție semnificativă a fost în 1538.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație