Case din structură metalică vs. case din cărămidă / Câteva sfaturi pentru rezistența la cutremure și eficiență energetică

Case din structură metalică vs. case din cărămidă / Câteva sfaturi pentru rezistența la cutremure și eficiență energetică
Sursa foto: Pixabay

Casele din structură metalică au devenit tot mai căutate în România, avantajele fiind multiple. Prețul unei astfel de casă este mai mic cu 30% față de o casă din cărămidă. Rezistența la cutremure, intemperii și incendii, printre avantajele acestui tip de casă.

Casele din structură metalică, la un preț mai redus decât casele din cărămidă

Locuințele realizate cu structură din oțel galvanizat ambutisat la rece sunt o noutate pe piața românească. Acestea au câteva avantaje, față de casele din cărămidă, principalul beneficiu fiind prețul de execuție cu 30% mai scăzut decât al caselor din cărămidă, dar și viteza de execuție.

„Datorită gradului înalt de prefabricare, durata de construcţie propriuzisă a unei case din oţel galvanizat faţă de cea a unei case pe caramidă este mult mai mică. Suprafaţa utilă este mai mare în cazul unei case din oţel galvanizat, raportată la cea a unei case din caramidă, existând un câştig de 15-20%”, a spus, pentru Adevărul, Cezar Mihai Dumitrescu, asociat al unei firme din Galați care se ocupă cu proiectarea și executarea de case modulare metalice.

Casele din structură metalică, mai durabile decât cele din cărămidă, dar și mai rezistente la acțiunile seismice (până la 8,5 Richter). În plus, acestea au o bună rezistență la intemperii și o uzură foarte mică în timp.

Construcțiile pe structură metalică sunt mai rezistente la incendii datorită profilelor incombustibile protejate cu gips-carton ignifug, rezistent la acțiunea focului.

Casele din structură metalică, fără mucegai și cu un coeficient termin ridicat

Casele pe structură metalică pot fi ridicate în orice perioadă a anului, nefiind dependente de problemele meteorologice, ca în cazul caselor din cărămidă. Fiind construite în sistem uscat, cu un sistem termoizolant, sistemele constructive bazate pe profile metalice galvanizate nu au probleme cu mucegaiul și umezeala.

Profilele din oțel galvanizat sunt 100% reutilizabile, un alt plus al acestui tip de locuințe.

Casele din structuri metalice folosesc 5 tipuri de izolație:

  • Primul tip de izolație este un panou termoizolant de perete realizat din două fețe metalice si spumă poliuretanică cu grosime de 8 centimetri;
  • Al doilea tip de izolație este un panou termoizolant de perete realizat din doua fețe metalice și spumă poliuretanică cu grosime de 4 centimetri;
  • Al treilea tip de izolație este realizată din polistiren expandat Baudeman EPS 80, 10 centimetri;
  • Al patrulea și al cincilea tip de izolație sunt realizate din vată minerală bazaltică 5 centimetri, respectiv vată minerală de sticlă 10 centimetri, potrivit sursei citate.

Casele din structuri metalice au certificare energetică clasa A, coeficientul termic fiind de 0,100 watt/metru pătrat, comparativ cu locuințele din cărămidă care au coeficientul termic de 0,316 watt/metru pătrat.

Construirea unei case din structură metalică de 100 mp durează maxim 75 de zile lucrătoare, metrul pătrat fiind 650 de euro (cu TVA inclus).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`