Casa Regală: Invitația Legislativului adresată Regelui Mihai, o dovadă de democrație și libertate

Publicat: 21 09. 2011, 10:56
Foto: romanialibera.ro

Regele Mihai va ţine un discurs în faţa parlamentarilor pe 25 octombrie, ziua când împlineşte 90 de ani. Şedinţa va fi solemnă, „o chestiune de obraz”, după cum s-a exprimat deputatul PDL Teodor Paleologu.

„Este o chestiune de obraz, este o chestiune de întâlnire cu istoria noastră. Şi tocmai pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, este o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea Regelui pe 25 octombrie”, a declarat deputatul PDL Teodor Paleologu.

„Aş dori să aveţi amabilitatea să introduceţi ca punct suplimentar pe ordinea de zi solicitarea grupurilor parlamentare ale PNL din Senat şi din Camera Deputaţilor, ca pe 25 octombrie să organizam o şedinţă solemnă a Parlamentului ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adrese Parlamentului”, a spus Călin-Popescu Tăriceanu.

Cu 203 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 46 de abţineri, parlamentarii au decis că Regele se poate adresa plenului Parlamentului într-o şedinţă solemnă cu ocazia aniversării a 90 de ani. Votul în plen a anulat un prim refuz venit din partea Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei care au considerat că Regele Mihai nu ar avea calitatea de a se adresa parlamentului.

„La 90 de ani, fostul suverean este singurul şef de stat de după al Doilea Război Mondial în viaţă şi a avut meritele lui. Eu mi-am exprimat regretul pentru faptul că în anii de început s-au manifestat stângăcii şi din partea noastră şi din partea altora”, a spus Ion Iliescu.

În iunie, preşedintele Traian Băsescu l-a atacat în termeni deosebit de duri pe Regele Mihai, catalogîndu-l drept „slugă la ruşi”.

„Tot continuăm să credem că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu! A fost un act de tradare a interesului național al României.”

Regele Mihai nu a mai vorbit în Parlament de mai bine de 60 de ani. „Casa Regală consideră decizia Legislativului o dovadă de democraţie şi libertate, de clarviziune şi de simţ al istoriei”, se arată într-un comunicat al Casei Regale.