Primăria Bucureşti va inaugura Casa memorială „Dinu Lipatti” în cadrul unui festival dedicat artistului
Primăria Municipiului București inaugurează luni, 19 martie, ora 19:00, Casa memorială „Dinu Lipatti”, care va găzdui pe parcursul săptămânii viitoare cea de-a doua ediție a festivalului “I love Lipatti”.
La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în septembrie 2017, înființarea Centrului Cultural Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în semn de omagiu pentru artistul de geniu Dinu Lipatti, ținând cont că în anul 2017 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea acestuia.
Noul centru își are sediul chiar în casa în care artistul a trăit și a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Aceasta a fost închiriată de Primăria Municipiului București și va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei.
Ideea proiectului Casa Artelor „Dinu Lipatti” aparține regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei instituții și presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte și manifestări cultural- educative, publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale care au legătură cu viața și activitatea lui Dinu Lipatti. Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii și publicații care să pună în valoare patrimoniului spiritual reprezentat de opera marelui muzician român și transformarea lui într-un brand de țară în condițiile conștientizării acestuia pe plan intern și internațional, acțiuni ce vor dezvălui valoarea incontestabilă pe care Dinu Lipatti o are pentru cultura românească.
Tot luni, odată cu inaugurarea casei memoriale, va avea loc și deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului „I Love Lipatti”, ce se va desfășura perioada 19-25 martie 2018.
Festivalul „I Love Lipatti” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și omagiază, de asemenea, personalitatea pianistului român de geniu Dinu Lipatti.
În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea admira expoziția „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia.
Începând cu ora 20:00, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchis, actrița Daniela Nane și pianista Mădălina Pașol vor susține un moment artistic, Integrala liedurilor Dinu Lipatti.
În perioada 21-23 martie, vor avea loc conferințe despre viață și creația lui Dinu Lipatti susținute de către Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu („Walter Legge despre Dinu Lipatti”), Prof. Univ. Dr. Dan Dediu („Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), Lector Univ. Dr. Irina Hasnas („Dinu Lipatti-Predecesori și urmași”), jurnalistul Marius Constantinescu („Dinu Lipatti. Schița pentru un anti-brand”).
Cunoscut mai mult în străinătate decât în propria țara, supranumit „al doilea Enescu” și comparat, nu de puține ori, cu Mozart, Dinu Lipatti este perceput la nivel internațional drept unul dintre simbolurile culturii românești. Deși destinul a făcut ca marele nostru muzician să se stingă din viață la vârstă de doar 33 de ani, activitatea sa concertistica fulminantă desfășurată în întreaga Europă, precum și invitarea sa ca Profesor Emerit la Conservatorul din Geneva, desemnarea de către BBC Music Magazine ca unul dintre cei mai buni 10 pianiști care au existat vreodată alături de Liszt și Rachmaninov, sunt elemente de natură să convingă de anvergură geniului său muzical.