Final de epocă: Casa lui Ceauşescu din Iaşi va fi demolată pentru a face loc unor blocuri
Primăria Iaşi a aprobat cererea de demolare a casei de oaspeţi pe care Nicolae Ceauşescu o avea în zona Bucium. Această casp va fi demolată pentru a face loc unor blocuri cu un regim de înălțime mediu în cadrul unui proiect imobiliar derulat de firma Zhouning Shengde Stone.
Potrivit autorizației nr. 55/2019, societatea va demola cinci construcții aflate pe amplasamentul de 10.000 mp, singurul imobil ridicat cu acte în regulă fiind casa de oaspeți.
„Casa de oaspeți are regimul de înălțime subsol, demisol, parter și un etaj, suprafață construită de 906 mp. Imobilul este construit din zidărie de cărămidă, compartimentări din zidărie de cărămidă, acoperișul de tip șarpantă, din lemn cu pantă de aproximativ 15%”, se arată în actul de autorizare, conform apix.ro.
Pe amplasament se află și un stejar secular, declarat monument al naturii, a cărui vârstă a fost estimată la cel puțin 400 de ani. Investitorii spun că arborele nu va fi afectat.
„Proiectul de plan prevede instituirea pe amplasament a unui perimetru de protecție a arborelui considerată ca amprentă la sol a proiecției perpendiculare cu circumferința coroanei. Perimetrul de protecție va fi semnalizat corespunzător. În vederea protecției și conservării arborelui monument stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora) este interzisă: tăierea neautorizată; ruperea crengilor sau distrugerea scoarței trunchiului; distrugerea, prin orice mijloace, sau degradarea, scoaterea din rădăcini fără drept, de arbori, puieți sau lăstari; distrugerea, dislocarea și deteriorarea marcajelor și panourilor de informare a arborelui monument; fixarea pe arbore a anunțurilor de orice fel, a reclamelor firmelor sau a plăcuțelor”, se mai arată în autorizația emisă de Primărie.
Casa de Oaspeţi Bucium a fost construită în 1967, pe amplasamentul unei case confiscate după 1945 de comunişti. Ulterior, imobilul a fost transformat în reşedinţă prezidenţială, iar Ceauşescu a fost cazat în trei rânduri în Casa de Oaspeţi, în cursul vizitelor sale la Iaşi. După Revoluţia din 1989, imobilul a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Iaşi, pentru ca la sfârşitul anului 2007 să fie retrocedat moştenitoarei vechilor proprietari, Ioana Frandine, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile. Bunurile din interiorul clădirii, îndeosebi piese de mobilier, au fost vândute la licitaţie sau refolosite de CJ, acesta fiind şi motivul pentru care acum vila se vinde nemobilată.