Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu , aflat în închisoare pentru șantaj, a obținut o reducere a pedepsei cu 33 de zile grație unei lucrări științifice redactată din spatele gratiilor.
Cartea sa, ”România – studio comparative între trei epoci consecutive: comunism, tranziție și perspectivele comunitare”, i-a adus o reducere a pedepsei și, acum, Vîntu poate solicita eliberarea condiționată.
Lucrarea sa a fost publicată la editura ”C.H. Beck”, o editură specializată în lucrări juridice. Directorul acesteia, Radu Dimitriu, spune că lucrarea este una simpluță și că au acceptat să o publice deoarece au primit o rugăminte specială de la cineva din partea lui SOV, citează Adevărul.
Au fost scoase 200 de exemplare, dintre care 160 le-a preluat autorul, 30 au rămas la editură, iar 10 au fost trimise la Biblioteca Centrală Universitară.
Volumul este format, practic, din comentarii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu pe marginea opiniilor altor autori despre economie şi economie politică.
Lucrarea are şi o prefaţă, semnată de Octavian Dragomir Jora, lector universitar la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice. Acesta se arată impresionat de demersul ştiinţific al lui SOV.
“De interes pentru această carte mai este ceva. Faptul că ea nu este produsul unui demers academic, pătruns de un spirit educat de rigoarea cercetării; ea are însă o rigoare ad-hoc, rezultatul faptului că mecanismele prezentate, esenţialmente “economice”, au fost trăite, testate, tălmăcite, “în exerciţiul funcţiunii lor”…”, notează Octavian Dragomir Jora.
În finalul cărţii, S.O. Vîntu pledează pentru o „dezvoltare economică sănătoasă, cu un sector privat puternic, autonom în raport cu puterile politice”. Vîntu propune şi o serie de măsuri pentru creşterea competitivităţii în mediul de afaceri: sprijinirea producţiei pentru noi bunuri şi servicii, dezvoltarea tehnologică a industriilor intensive, promovarea industriilor creative sau finanţare pentru cercetare.