Carte de identitate cu CIP pentru copiii români mai mici de 14 ani: Ce condițiile trebuie îndeplinite

Carte de identitate cu CIP pentru copiii români mai mici de 14 ani: Ce condițiile trebuie îndeplinite
Sursa foto: Facebook / MAI

Copiii români care nu au îplinit vârsta de 14 ani pot obține cartea de identitate electronică, document ce poate fi folosit în cazul călătoriei în Uniunea Europeană.

Carte de identitate cu CIP pentru copiii români mai mici de 14 ani

Încă de anul trecut, copiii pot beneficia de carte de identitate electronică. Pentru acest lucru este necesară o cerere a ambilor părinți.

Minorii de până la vârsta de 14 ani nu vor putea primi carte de identitate simplă, fără cip, care se emite în cazul refuzului celei electronice.

“Opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentantului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale (…) a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, scrie în OG 12/2023, potrivit avocatnet.ro.

În cazul în care părinții nu se înțeleg în legătură cu exprimarea acordului pentru cartea de identitate sau dacă unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, cartea de identitate se va elibera doar în baza unei hotărâri judecătorești.

Cum vor putea circula în străinătate românii dacă au cărți de identitate fără CIP

Românii vor putea circula în străinătate cu cărţile de identitate normale emise după data de 31 decembrie 2023, până la punerea în circulaţie la nivel naţional a cărţilor de identitate electronice. Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă care prevede acest lucru, conform Agerpres.

Prin această Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern se modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi cărţile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să aibă în continuare valenţa unor documente de călătorie, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Măsura este luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor până la punerea în circulaţie, la nivel naţional, a cărţii electronice de identitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`