Carrefour preia operațiunile retailerului Cora / Când se va efectua tranzacția

Carrefour preia operațiunile retailerului Cora / Când se va efectua tranzacția
Foto: pixabay.

O tranzacție surprinzătoare are loc în România: Carrefour preia operațiunile retailerului Cora, în cadrul unei tranzacții în care sunt implicați investitori francezi.

Tranzacția ar urma să fie semnată pe parcursul acestei săptămâni, având în vizor cele zece hipermarketuri și alte câtev magazine de proximitate modernă sub brandul Cora.

Carrefour preia operațiunile retailerului Cora

Cora, retailerul internațional cu cea mai mică cifră de afaceri și prezență limitată, a stârnit interesul jucătorilor mai mari de pe piață pentru operațiunile sale locale.

Au existat multiple eforturi pentru a vinde compania din cauza nemulțumirii acționarilor față de performanța locală. În ciuda discuțiilor anterioare cu potențialii cumpărători, inclusiv Carrefour, nu au fost încheiate tranzacții. Această tranzacție marchează plecarea definitivă a retailerului Cora din România.

Cora a încheiat anul 2021 cu o valoare a afacerii de 1,55 miliarde lei, în scădere cu 5% față de anul precedent. Din păcate, a fost singurul retailer care a suferit pierderi în al doilea an de pandemie. În consecință, a suferit pierderi nete de 43 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de profitul net de 4,8 milioane de lei realizat în 2020, scrie Ziarul Financiar.

Aceasta ar urma să fie una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani

Între timp, vânzările locale ale Carrefour în 2022, inclusiv TVA, s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro. Afacerea a crescut cu 9% în România anul trecut, care a fost a doua cea mai mare rată din Europa, după Polonia. Compania se mândrește cu aproximativ 400 de magazine locale, oferind o gamă largă de formate, de la hipermarketuri, supermarketuri și magazine cu discount până la magazine de proximitate. În plus, au fost implementate operațiuni online pentru a-și spori vânzările.

Această tranzacție marchează o dezvoltare semnificativă pe piața de retail alimentar, clasându-se printre cele mai mari din ultimii ani. În trecut, au existat trei tranzacții notabile, inclusiv achiziția Profi de către Mid Europa Partners în 2016 pentru 533 de milioane de euro, plecarea lui Real prin vânzarea de hipermarketuri către Auchan pentru 250 de milioane de euro și intrarea Lidl prin achiziționarea Plus Discount pentru aproximativ 200 de euro. milioane de euro. Achiziția lui Billa de către Carrefour ocupă locul patru, tranzacția Carrefour-Cora ocupând locul cinci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`