Carnea de porc, vită și miel poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar doar în anumite condiții

Carnea de porc, vită și miel poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar doar în anumite condiții
Sursa Foto: Flickr.com

Preocupările legate de sănătate și planetă au făcut ca dietele pe bază de plante să facă furori. Nu trebuie să mănânci carne pentru a obține nutrienții de care ai nevoie, dar, în mod similar,  o dietă pe bază de plante nu trebuie să însemne să devii vegetarian complet. Este pur și simplu un mod de a mânca dar cu diete care pun accent pe fructe, legume, cereale integrale și fasole – iar carnea, chiar și carnea roșie, se potrivește în proporție mică.

Avantaje și dezavantaje ale cărnii roșii

„Carnea este adesea demonizată, deoarece datele pe care le avem despre efectele sale negative asupra sănătății provin din studii efectuate pe populații care, în multe cazuri, nu au o dietă generală sănătoasă”, spune Kristina Petersen, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Există o diferență între a consuma carne sub formă de burger și cartofi prăjiți și o porție mică bucățică de carne de vită slabă asociată cu o grămadă de legume.

Carnea roșie poate avea un conținut ridicat de grăsimi saturate, ceea ce este rău pentru sănătate. „Cantitățile mai mari de grăsimi saturate sunt asociate cu boli de inimă, diabet și alte probleme de sănătate”, spune Qi Sun, profesor asociat de nutriție și epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston.

Dar consumul de porții mai mici de carne roșie – adică carne de vită, porc și miel – și optarea pentru bucăți slabe vă pot ajuta să vă mențineți aportul de grăsimi saturate la un nivel scăzut.

Problema este că de multe ori oamenii mănâncă o friptură sau un hamburger care este echivalentul a două până la trei porții.

Carnea de vită conține vitamina B12

Și carnea roșie are câteva avantaje nutriționale. „Pentru adulții în vârstă care ar putea consuma mai puține calorii în general și pentru care este important să mănânce alimente bogate în nutrienți”, spun experții. În plus, carnea conține mai mulți nutrienți de care adulții în vârstă ar putea să nu beneficieze altfel.

Proteina este un exemplu. Este esențial pentru menținerea masei musculare pe măsură ce îmbătrânim. Adulții în vârstă ar trebui să primească 0,6 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Carnea oferă și alți nutrienți importanți pentru adulții în vârstă. O porție mică de carne de vită slabă conține 56% din valoarea zilnică a vitaminei B12, care se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală.

De asemenea, furnizează 36% din valoarea zilnică a zincului și 7% din valoarea zilnică a fierului. Poate fi dificil să obțineți o calitate și o cantitate atât de înaltă a acestor nutrienți într-o cantitate similară din alte alimente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`