Carnea de porc se va scumpi în curând / De ce plătim mai mult, deşi cererea a scăzut

Publicat: 17 10. 2023, 19:57
Sursa Foto: Flickr.com

Prețurile cărnii de porc sunt în creștere în România, și acest fenomen se întâlnește în întreaga Europă, chiar dacă cererea pentru acest produs a scăzut. Deși se așteaptă să plătim mai mult pentru carne, specialiștii din industria alimentară explică că producția a scăzut, ducând la creșterea prețurilor, potrivit Observatornews.ro.

Cererea pentru carnea de porc scade în ciuda prețurilor ridicate

Cumpărătorii din România se orientează către alternative mai ieftine, cum ar fi carnea de pui, deoarece prețurile cărnii de porc au crescut cu 14% față de anul trecut. Vânzătorii din piețe și magazine au remarcat scăderea cererii pentru carne de porc, în ciuda faptului că aceasta este de producție locală.

Tendința de scădere a consumului de carne de porc este vizibilă nu doar în România, ci și în alte țări europene. Producția de carne de porc a scăzut cu 8,6% în prima jumătate a acestui an, din cauza efectelor pestei porcine și a faptului că China a devenit cel mai mare crescător de animale.

Cu o scădere a producției interne de carne de porc, România importă peste 80% din carnea de porc consumată. Această dependență de importuri face ca prețurile să fie aliniate cu cele de pe piața europeană, care este afectată de scăderea producției și de creșterea prețurilor.

Prețurile vor continua să crească

Specialiștii din industria alimentară avertizează că prețurile cărnii de porc se vor menține în creștere, anticipând o creștere suplimentară de 10% până la 15% până în luna decembrie.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: „Un 10 până spre 15% va fi o creştere a preţului în continuare”.

România importă cea mai mare parte a cărnii de porc din țări precum Spania, Germania și Ungaria.