Carne de porc, adusă în România de la peste 13.000 de kilometri. Fabricile o preferă pentru prețul avantajos

Publicat: 18 10. 2024, 16:54
Actualizat: 18 10. 2024, 16:59
Foto: Pixabey

După ce România a exportat ani la rând carne de porc din Spania, Polonia și Ungaria, acum a venit rândul să exporte din Chile. Țara aflată la peste 13.000 de kilometri furnizează cantități tot mai mari de carne pentru producătorii de mezeluri de la noi, avantajul fiind prețurile scăzute.

Unul dintre cei mai mari producători de carne din Chile a venit deja în țară pentru a semna noi contracte cu fabricile de mezeluri de aici. Producătorul de carne speră ca anul viitor să exporte României 100 de containere de carne, în timp ce anul acesta, totalul de carne exportat a fost de 80 de containere, fiecare de aproximativ 24 de tone. Prețul per kilogram este de doar 3 ore, potrivit Observator News.

„Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa”, a explicat Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Producătorul de carne este încântat de colaborarea cu România, începută cu un an în urmă. Pentru acesta, țara noastră este unul dintre cele mai importante piețe de desfacere din Uniunea Europeană.

„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piaţa de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană”, a mai adăugat Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Consumatorii se declară indignați 

Cumpărătorii nu sunt la fel de încântaţi, mai ales că iau în calcul distanța pe care o parcurge carnea înainte de ajunge în fabricile din România și ulterior, în coșul nostru de cumpărături, sub diferite forme.

„Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem”, e de părere un român.

„În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat”, spune un altul.

Pesta porcină este printre principalele motive pentru care am ajuns să importăm 80% din carnea consumată.

Răspunsul oficialilor despre situația importurilor

Ministerul Agriculturii nu poate face, la momentul actual, decât promisiuni în ceea ce privește redresarea pieței și originea cărnii pe care o vom găsi la raft în anii următori.

„O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. Vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc. Vom integra reproducţia”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, experții în industria alimentară consideră declarațiile oficialilor simple glume.

„Este o glumă politică spusă în timpul campaniei electorale. Nu ai cum într-un an să redresezi sistemul. Nici în 4 ani”, a răspuns Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Carne importată de România în prima jumătate a anului depășește valoarea de 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro.