Cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, plăcinta dobrogeană vor fi gustate la Berlin. Ce au mai dus românii la expoziție

Cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, plăcinta dobrogeană vor fi gustate la Berlin. Ce au mai dus românii la expoziție
sursă foto: captură YT

În perioada 19-28 ianuarie 2024, se desfăşoară la Berlin, Germania, cea de-a 88-a ediţie a expoziţiei „Săptămâna Verde 2024” (Grüne Woche). Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) promovează produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european.

În 2019, cârnații de Pleșcoi au devenit al șaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi propune să promoveze şi să ofere spre degustare, mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP.

Alte produse care ajung la expoziție: Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicaţie Geografică – Pălincă şi Ţuică Zetea de Medieşul Aurit, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale”, se precizează într-un comunicat al instituției.

În anul 2019, cârnații de Pleșcoi au devenit al șaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE. Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru.

Combinaţia de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Această nouă indicaţie s-a alăturat celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

Primul week-end a fost plin de vizitatori, potrivit Ministerului Agriculturii, peste 100.000 de persoane au trecut pragul expoziției. În anul 2023, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei, 1.400 de expozanţi din 61 de ţări, pe o suprafaţă de expunere de 118.000 mp.˝

Urmăriți B1TV.ro și pe
`