Pacientul trebuie să se prezinte la medic de îndată ce observă că are o mușcătură de căpușă sau are suspciuni în acest sens, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
„Indiferent dacă ieșim la picnic la iarbă verde, indiferent dacă mergem în grădina proprie, aceste căpușe există, iar factorii meteorologici, cum bine ați spus, favorizează o dinamică deosebită a multiplicării acestor căpușe. Ca urmare, ne așteptăm ca persoanele mușcate de căpușe să fie în număr mai mare decât în alte perioade de timp”, a declarat medicul.
„Imediat ce se observă o astfel de mușcătură de căpușă, pacientul trebuie să se prezinte la medic. Pe de o parte, pentru că trebuie să îndepărteze această căpușă, iar pe de celaltă parte pentru că pacientul trebuie să urmeze un tratament cu antibiotice imediat. Aceasta se numește antibioprofilaxie, adică se dă un antibiotic ca pacientul respectiv, dacă a fost mușcat de o căpușă purtătoare de bacteria care determină boala Lyme, să încercăm să profilactizăm apariția acestei boli”, a continuat Carmen Dorobăț.
„La 14-21 de zile de la mușcătură, trebuie să facă analize de sânge. Ca urmare, atunci când există mușcătură cu o căpușă prezentă sau chiar dacă numai suspicionăm că există o mușcătură de căpușă, este bine să ne prezentăm la medicul infecționist pentru a lua toate aceste sfaturi de care eu v-am spus”, a mai spus medicul infecționist.