Carmen Dorobăț, medic infecționist, despre medicamentele care ies pozitiv la Drugtest. Pastilele pe care nu aveți voie să le consumați când urcați la volan (VIDEO)

Publicat: 05 10. 2023, 18:06
Sursa Foto: DCNews

Medicul infecționist, Carmen Dorobăț, a avut o intervenție în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre ce medicamente mai pot ieși pozitiv la Drugtest.

În cazul unui control cu aparatul Drugtest, rezultatul va fi pozitiv dacă vei consuma medicamente cum ar fi Xanax, Diazepam și Nitrazepam. Multe dintre astfel de pastile sunt prescrise de medicii psihiatri, iar după ce le iei, nu ai voie să te urci la volan.

“Este o problemă cu adevărat importantă, dacă este vorba de un rezultat fals pozitiv și înțeleg că drugtestul acela care este folosit de polițiști în mod obișnuit poate duce până la 40 % de rezultate fals pozitive, ceea ce este deosebit de important și deosebit de grav și trebuie de mers mai departe pentru analize în sânge și urină sau să folosim teste rapide pentru salivă. Dumneavoastră ați dat acolo o listă de medicamente care, într-adevăr, pot duce la astfel de reacții fals pozitive și, în primul rând, aș numi acele antiinflamatoare pentru durere, de tipul chiar a Tramadolului, care este atât de folosit. Și acestea pot duce la reacții fals pozitive. Și într-un procent mai mic, dar se poate, ca dintre antibiotice, de exemplu, Ciprofloxacina să determine astfel de rezultate sau, de exemplu, medicamente acelea din grupa amfetaminelor, a opioidelor, anxiolitice acestea care sunt folosite, care se dau numai cu prescripție medicală, dar care pot determina astfel de reacții fals pozitive. Dar ceea ce este și mai important poate de știut, în afară de acesta pe care eu le-am numit și care nu se eliberează în farmacii decât cu parafă de medic specialist, există o serie, poate, de produse din gama celor naturiste, ca să spun așa, care ar putea duce la reacții fals pozitive. Este de dorit ca aceste teste care sunt folosite în mod obișnuit, să fie teste a căror valabilitate este verificată și a căror eficiență se apropie undeva până la 90 %.”, a declarat medicul.

Carmen Dorobăț a fost întrebată ce se poate face în cazul de față, în care mulți tineri au acces la astfel de medicamente mult prea ușor, deși e nevoie de o rețetă specială pentru ele.

“Cum ați pomenit, fentanilul, de exemplu, care este folosit numai în secțiile de terapie intensivă și în secții de oncologie. Ministerul a dat astfel de indicații, că anumite medicamente nu se eliberează decât sub parafă și sub parafa unui anumit medic specialist. Dar, pe partea cealaltă, este lanțul de farmacii și lanțul de distribuție. Eu mă bucur în momentul în care farmacistul îmi cere rețetă pentru un anumit produs.

Este foarte important ca farmacistul sau asistentul de farmacie, care stă acolo la recepție și cel care ulterior vinde aceste medicamente, să fie deosebit de corect, iar controlul să se îndrepte nu numai spre prezența rețetei, ci să se îndrepte și spre felul parafei. Dacă parafa respectivă aparține unui medic de specialitatea respectivă care are dreptul să dea o anumită indicație de medicament”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț.