Carmen Dan a vorbit despre SCĂDEREA SALARIILOR din M.A.I! La cât va ajunge LEAFA POLIȚIȘTILOR

Carmen Dan a vorbit despre SCĂDEREA SALARIILOR din M.A.I! La cât va ajunge LEAFA POLIȚIȘTILOR
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Interne Carmen Dan a dat explicații miercuri, într-o conferință de presă, cu privire la controversele legate de salariilor în sectorul public şi privat, după aplicarea Legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor la angajat.

Șefa de la MAI susține că, potrivit simulărilor, salariile angajaților din MAI nu scad.

Totodată, Carmen Dan i-a criticat pe cei care au susținut că polițiștii vor lucra doar în intervalul orar 8-16.

”Au fost vehiculate informații despre scăderea salariilor polițiștilor. Aceste informații nu sunt reale și trebuie clarificate. Au fost transmise în spațiul public mesaje iresponsabile, conform cărora polițiștii vor lucra doar în intervalul 8-16. Astfel de abordări riscă transmiterea unei stari de panică pentru populație. Fac un apel la responsabilitate din partea acestor persoane.

Am fixat un termen de maximum două săptămâni pentru ca Poliția să prezinte variante de organizare a serviciului. (…) Soluțiile vor fi prezentate de conducerea Poliției Române.

La nivelul MAI există o strategie care prevede ca până în anul 2020 să fie acoperit deficitul de personal. (…) În 2018 se vor încadra peste 7.000 de oameni.

În MAI sunt prevăzute 151.000 de funcții, fiind ocupate 127.000, polițiști, militari și personal civil. Din numărul total de funcții, aproximativ 80.000 sunt prevăzute pentru funcționarii publici cu statut special, adică polițiști și poluțiști de frontieră, din care sunt ocupate aproximativ 68.000”, a declarat Carmen Dan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Referitor la salarii, ministrul de Interne a precizat că vor exista scăderi punctuale ”în zona de vârf a ministerului”.

”În anul 2017 salariile polițiștilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor și ale personalului civil cu 15%.

De la 1 ianuarie se mai adaugă o creștere în medie de 3-4% la salariul net.

Cel mai mic salariu din Poliție, cel al unui agent debutant, a crescut în 2017 cu 29,3%.

La acest salariu se adaugă în medie 990 de lei normă de hrană, 250 de lei norma de echipament și, după caz, alte sporuri în funcție de condițiile de muncă.

Adunând aceste sume, rezultă că, în acest moment, venitul minim net al unui agent debutant este de cel puțin 3.000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru tura de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de săbători legale. Acesta este cel mai mic venit al unui polițist, adică un polițist ieșit direct din școlile de agenți.

Dacă ne referim la toți agenții de poliție, constatăm că venitul acestora pleacă de la 3.000 de lei și poate ajunge până la 5.000 de lei în cazul agenților cu vechime de peste 25 de ani și care ocupă funcții cu indemnizație de comandă, cum ar fi șefii de post. Evident că există o diferență de salarizare între agenți și ofițeri și între ofițerii cu funcții de execuție și cei u funcții de comandă. La fel și între gradele inferioare și cele superioare. Este firesc, pentru că sistemul de funcții din domeniul de apărare, ordine publică și securitate națională este unul piramidal.

În acest moment în Inspectoratul General al Poliției Române sunt 15 chestori, la Inspecroratul General al Poliției de Frontieră sunt 7, iar in aparatul central al ministerului sunt numai 4. În zona militară a ministerului, adică Pompieri și Jandarmerie sunt 3 generali. În total, în prezent, în MAI sunt 38 de chestori și generali, raportat la ceui 127.000 de angajați.

Sporul de 40% nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară, temporar, până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există bază legală pentru acordarea sa. De acest spor pentru perioada în care polițiștii stăteau acasă, dar puteau fi chemați la muncă au beneficiat aproxiamtov 8.000 de polițiști din cei 127.000 de angajați ai ministerului.

Interpretarea încetării de drept a acestu spor, ca fiind o tăiere a salariilor cauzată de legea salarizării este o manipulară.

În aceste 6 luni de acordare a sporului s-a întâlnit o situaţie anormală. S-au generat şi unele nemulţumiri în rândul angajaţilor. Se plăteşte munca, nu timpul liber. Pentru 28.000 de mii de poliţişti s-au majorat cuantumurile unor sporuri. Aceştia beneficiază de un spor de 10%.

Toate aceste creșteri au intrat în vigoare luna aceasta și se vor regăsi în salarii din luna martie. Rămân în continuare valabile și alte sporuri.

Repet, salariile angajaților, conform tuturor simulărilor, nu scad. Nu vorbim de scăderi de salarii în cadrul Ministerului de Interne. Sunt scăderi punctuale, ale managerilor publici, și acele salarii, iarăși punctual, din zona de vârf ale ministerului”, a mai explicat Carmen Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`