Care sunt șansele ca virusul gripei aviare să producă o posibilă pandemie. Cum se pregătesc țările lumii pentru acest scenariu

Care sunt șansele ca virusul gripei aviare să producă o posibilă pandemie. Cum se pregătesc țările lumii pentru acest scenariu
Sursă foto: Freepik

Încă nu se știe dacă virusul gripei aviare va produce o posibilă nouă pandemie, însă statele bogate au început să cumpere zeci de milioane de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare, ori fac eforturi pentru a dezvolta unele noi, conform revistei Nature. Totuși, există temeri că aceste măsuri luate preventiv pentru împiedicarea unei viitoare pandemii sunt inegale și multe țări vor fi lăsate fără aparatura necesară în fața unui asemenea scenariu.

Cazurile de gripă aviară sunt în creștere în SUA

Numărul cazurilor de gripă aviară la vite este în creștere în America, iar patru persoane au fost depistate ca purtătoarele ale virusului H5N1 în SUA. De aceea, mai multe state ale lumii se pregătesc pentru a preveni un posibil scenariu în care virusul începe să se răspândească la oameni, potrivit hotnews.ro. 

„În actuala sa stare, virusul nu prezintă caracteristicile necesare pentru a provoca o pandemie. Însă vorbim despre un virus gripal, iar în această situație orice mutație poate schimba complet datele problemei”, afirmă Scott Hensley, imunolog în cadrul Universității din Pennsylvania, citat de Nature.

Până în prezent, 145 de vite și 4 lucrători din fermele adiacente au fost depistați cu virusul H5N1, toate pe teritoriul SUA. Din studiile efectuate până în prezent s-a constatat că virusul s-a transmis prin intermediul aparatelor de muls contaminate, mai degrabă decât pe calea aerului.

Există totuși riscul ca acest virus să își formeze mutații, care să îl facă mult mai ușor transmisibil pe calea aerului. În această situație, în care contactul dintre oameni și vine este unul constant, un virus capabil să se transmită pe calea aerului ar putea provoca o viitoare pandemie.

Cum se pregătesc statele lumii de posibilitatea unei noi pandemii

Organizația Mondială a Sănătății a realizat o listă cu posibilele vaccinuri împotriva virusului gripei aviare care pot fi folosite în acest moment. Mai mult, a confirmat faptul că acestea s-au dovedit eficiente și în cazul vitelor.

În iunie 2024, Comisia Europeană a achiziționat 700.000 de doze de vaccin antigripal create de CSL Seqirus, Marea Britanie. Statele Unite ale Americii au cumpărat deja 5 milioane de doze din același vaccin, pentru a-și suplimenta stocurile. Finlanda a început deja să vaccineze lucrătorii din fermele avicole, precum și din cel de vite.

Eforturile pentru achiziționarea sau dezvoltarea unor vaccinuri sunt în plină ascensiune

Eforturile pentru achiziționarea unor vaccinuri deja existente sau pentru dezvoltarea lor sunt în plină ascensiune. Actualele vaccinuri sunt ieftine, însă au dezavantajul că procesul de obținere a lor este unul lent. Acestea se bazează în special pe tulpini inactive ale virusului care sunt dezvoltate în ouă de găină.

În prezent, se fac eforturi pentru crearea unor vaccinuri pe bază de ARN care sunt mai scumpe, însă pot fi produse rapid.

Vaccinul va fi distribuit egal în întreaga lume

Coaliția pentru Inovații în Prevenirea Epidemiilor, a oferit asigurări că face toate eforturile pentru ca doze de vaccin să fie distribuite echitabil, în toate țările lumii. Oficialii CEPI au afirmat că jumătate dintre dozele de vaccin existente au fost deja achiziționate. Totuși, se fac eforturi ca țările sărace să primească suficiente doze de vaccin dacă va fi nevoie.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA (HHS) a oferit companie farmaceutice Moderna din Cambridge, Massachusetts, suma de 176 de milioane de dolari pentru grearea unui astfel de vaccin.

De asemenea, Institutul Zooprofilactic Experimental din Veneția, Italia, a dezvoltat teste care sunt distribuite centrelor de cercetare din toată Europa pentru detectarea particulelor virale și a anticorpilor care dovedesc o posibilă infectare.

Un grup de specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA și Marea Britanie a publicat recent o bază de date cu toate posibilele mutații ale hemaglutininei, substanță de natură proteică, pe care virusul gripei aviare o poate folosit pentru a pătrunde în celule.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112