Care sunt regulile de care trebuie să țină cont elevii la Evaluarea Națională 2024 care începe mâine: Cu ce interzis accesul în sala de examen

Care sunt regulile de care trebuie să țină cont elevii la Evaluarea Națională 2024 care începe mâine: Cu ce interzis accesul în sala de examen
Sursa foto: Shutterstock

100.000 de elevi din întreaga țară se pregătesc să susțină Evaluarea Națională 2024, așa că este esențial să cunoască regulile care trebuie urmate pentru acest examen.

Ce trebuie să știe toți elevii care participă la Evaluarea Națională

Elevilor le este interzis accesul în sala de examen cu o serie de obiecte, inclusiv ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căști audio și alte dispozitive de comunicare.

Cei care vin cu astfel de obiecte la examen sunt obligați să le lase în sala de depozitare a obiectelor personale, altfel nu vor fi primiți la examen.

De asemenea, elevii care intră în sala de examen trebuie să respecte regula de a nu comunica între ei sau cu exteriorul, să nu transmită materiale, să nu schimbe foi de examen, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor.

Examinările scrise la limba română, matematică și limba maternă din cadrul Evaluării Naționale încep la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Accesul elevilor în sălile de examen este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30, potrivit Hotnews.

Examenul va începe la ora 9:00. Durata pentru redactarea subiectelor fiecărei probe scrise este de 120 de minute, calculate după completarea casetei de identificare.

Între orele 8:30 și 9:00, candidații vor fi verificați și li se va explica modul de desfășurare a probei. La ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă. Aceștia vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar supraveghetorii vor verifica datele și vor sigila caseta.

Pentru redactarea lucrărilor scrise, elevii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă albastră

Timpul alocat pentru redactarea unei lucrări scrise este de două ore, începând din momentul în care toate subiectele au fost distribuite elevilor.

Inclusiv la matematică se aplică aceleași reguli privind accesul în sălile de examene. Pentru redactarea lucrărilor scrise, elevii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă albastră.

Ce se întâmplă la proba de Matematică

Pentru schițe și desene, pot utiliza și creionul. La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figurile geometrice și le pot completa folosind creionul sau stiloul/pixul cu pastă albastră.

Este permis să se deseneze figuri geometrice în spațiul destinat rezolvării problemelor la proba de Matematică, folosind creionul sau stiloul/pixul cu pastă albastră.

Un răspuns de la Subiectul I sau Subiectul al II-lea la proba de Matematică poate fi corectat prin tăierea acestuia cu o linie orizontală și încercuirea răspunsului corect.

La proba de Matematică, elevii pot utiliza instrumente de desen, dar folosirea mijloacelor de calcul este interzisă. Se vor folosi doar foile furnizate de supraveghetori.

La Limba şi literatura română şi/sau maternă sunt acceptate sublinierile pe text cu creion ori stilou/pix de culoare albastră sau delimitarea propoziţiilor în frază.

„Dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opţiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect” , scrie în comunicatul Ministerului Educației.

În ceea ce privește proba la Matematică, Ministerul Educației a precizat că sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu „creion sau stilou/pix de culoare albastră sau realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor”.

Totodată, „un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)