Care sunt regiunile din România unde oamenii trăiesc cel mai mult? Cum se clasează țara noastră privind media Uniunii Europene la speranța de viață

Publicat: 08 11. 2024, 10:13
Foto simbol: Pixabay

Pentru o viață lungă și sănătoasă, specialiștii recomandă un stil de viață activ și evitarea zonelor poluate. De aceea, persoanele care stau în zonele montane au o stare de sănătate mai bună, deoarece se bucură de aerul curat și regimul de viață echilibrat.

Care sunt diferențele regionale în speranța la viață

Conform datelor Eurostat, în România, speranța la viață este la femei cu nouă ani mai mare decât la bărbați. Regiunile care au cea mai mare speranță de viață sunt București-Ilfov, cu o medie de 79,9 ani, urmată de regiunea Centru (79,5 ani), Sud-Vest Oltenia (79,4 ani) și Nord-Est (79,1 ani),conform click.ro. 

Pentru bărbați,speranța de viață este redusă în toate regiunile țării, însă cei care trăiesc în București-Ilfov trăiesc în medie până la 72,9 ani. Zonele Sud-Est și Nord-Est au valori mai scăzute ale speranței de viață pentru bărbați, media fiind de 70,4 ani.

„Calitatea vieții ridicată în anumite zone explică parțial speranța de viață mai ridicată. Accesul la servicii medicale de calitate, aceste diferențe sunt parțial explicate și de modul în care este dezvoltată această țară. În zonele puternic industrializate unde cotele de poluare sunt mai ridicate, calitatea vieții și speranța de viață au tendința de a fi mai scăzute”,a explicat sociliogul Alin Tomus.

România se situează sub media UE

Țara noastră se află sub media Uniunii Europene privind speranța de viață, care este de aproximtiv 83 de ani în Spania, Italia și Malta. Aceste țări au un climat mai cald și de un nivel de trai mai ridicat, ceea ce contribuie la longevitatea populației.