Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie 2020, iar de atunci în România au fost administrate peste 1,37 milioane de doze, la mai bine de 803.000 de persoane, dintre care circa 576.000 au primit inclusiv rapelul, arată cele mai recente date furnizate de autorități. În total, la nivelul centrelor de vaccinare, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse – 649 de tip local, respectiv 3.535 de tip general.
Până astăzi, 22 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 781.329 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, conform bilanțului prezentat luni de Grupul de Comunicare Strategică, care mai arată că725.526 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot până astăzi, la nivel național,19.894 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
Serul de la Pfizer și BioNTech este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat pentru utilizare la nivelul UE, fiind astfel și cel cu care a debutat campania de vaccinare în România. Din totalul de circa 803.000 de persoane vaccinate, la peste 663.000 a fost injectat serul dezvoltat de grupul american și partenerul său german, fiind contabilizate 3.327 de reacții adverse.
Serul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a fost intitulat Comirnaty. În prospectul prezentat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se aratăcă, „ca toate vaccinurile, Comirnaty poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele”:
România a primit, luni, a 10-a tranșă de vaccin de la Pfizer-BioNTech, constând în 201.240 de doze.
Vaccinul de la Moderna, al doilea ser aprobat de UE în lupta cu pandemia, a fost administrat în România la circa 77.000 de persoane și au fost înregistrate 194 de reacții adverse.
În cadrul studiului clinic, potrivit prezentării generale publicate de EMA,„cele mai frecvente reacții adverse asociate cu COVID-19 Vaccine Moderna au fost, de obicei, ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare. Printre acestea s-au numărat durere și umflare la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili la subraț, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și vărsături, care au afectat mai mult de 1 persoană din 10”.
„La mai puțin de 1 persoană din 10 au apărut roșeață, urticarie și erupții pe piele la locul injecției și erupții pe piele, iar la mai puțin de 1 persoană din 100 a apărut mâncărime la locul injecției. Umflarea feței, care poate afecta persoanele care au făcut în trecut injecții cosmetice faciale, și slăbiciunea musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică sau pareză acută) au apărut rar, la mai puțin de 1 persoană din 1 000”, a mai precizat EMA.
Totodată, EMA notează că la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul au apărut reacții alergice, printre care un număr foarte mic de cazuri de reacții alergice severe (anafilaxie). Asemenea tuturor vaccinurilor, COVID-19 VaccineModerna trebuie administrat sub strictă supraveghere medicală, având la dispoziție tratamentul medical corespunzător.
Vaccinul de la AstraZeneca, al treilea în ordine cronologică, a fost administrat în țara noastră la aproximativ 62.000 de persoane. Au fost înregistrate 663 de reacții adverse.
Conform prospectului prezentat de EMA, în cazul vaccinului de la AstraZeneca, pot apărea următoarele reacții adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de o persoană din 10): sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției, senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție, frisoane sau senzație de febrilitate, durere de cap, greață (senzație de rău), durere articulară sau musculară;
Frecvente (pot afecta până la una din 10 persoane): umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției, febră (mai mare de 38 de grade Celsius), vărsături (stare de rău) sau diaree;
Mai puțin frecvente (pot afecta până la una din 100 de persoane): somnolență sau amețeli, scădere a poftei de mâncare, umflare a ganglionilor limfatici, transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele.