Care sunt principalele semne ale corpului că nu mai face față căldurii. Ce trebuie să facem în acest sens

Care sunt principalele semne ale corpului că nu mai face față căldurii. Ce trebuie să facem în acest sens
Foto: Pixabay

Pe timpul zilelor caniculare, chiar și persoanele complet sănătoase își pot pune viața în pericol dacă nu au grijă cu expunerea la soare. De câteva zile, România se află în cod roșu de caniculă, temperaturile fiind de peste 40 de grade la umbră. Organsimul dă semnale atunci când nu mai face față căldurii, de aceea este important să fim atenți și să luăm măsuri în consecință.

Care sunt primele semne ale organismului

Primul semnal al organismului este deshidratarea, care se manifestă prin uscarea gurii, a limbii și a buzelor, scăderea cantității și a frecvenței urinării, urină de culoare închisă și cu miros puternic, oboseală, slăbiciune, amețeală, cefalee, scăderea tensiunii arteriale, puls rapid și slab, piele uscată, palidă și rece, iritabilitate, confuzie, delir, transpirație abundentă, piele umedă, roșie și fierbinte, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială, greață, vome, diaree, crampe musculare și febră ușoară, potrivit click.ro. 

La ce trebuie să avem grijă când facem insolație

Insolația este o formă severă prin care corpul reacționează la căldură și apare atunci când mecanismele de termoreglare ale corpului sunt depășite și nu mai pot menține temperatura normală. Insolatia se manifestă prin: lipsa transpirației, piele uscată, roșie și fierbinte, puls slab și neregulat, respirație dificilă și profundă, greață, vome, diaree, convulsii, pierderea conștienței, comă și febră foarte mare.

De ce trebuie să ținem cont în zilele caniculare

În această perioadă este important să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, evitând băuturile alcoolice, cofeinizate sau zaharoase, să ne hidratăm pielea cu loțiuni sau creme emoliente, să ne îmbracăm cu haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, să evităm expunerea la soare între orele 11 și 17, să ne protejăm capul cu pălarii sau șepci și ochii cu ochelari de soare,  să folosim creme cu factor de protecție solar ridicat, să stăm la umbră sau în spații răcoroase și bine ventilate, să evităm efortul fizic intens sau prelungit și să consumăm alimente ușoare, bogate în fructe și legume proaspete.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`