Care sunt numele cele mai populare menționate de internauți pentru funcția de președinte al României
După anularea alegerilor, cel puțin pentru alegători, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja vehiculate.
Partidele pro-europene negociază pentru desemnarea unui candidat comun
În acest context, rețelele sociale și diverse platforme media au fost invadate de speculații privind posibilii candidați, iar printre numele vehiculate se află și cel al rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, dar și al altor figuri publice care ar putea să joace un rol important în politica românească.
De asemenea, Eduard Hellvig, fostul director al SRI a fost și el un nume vehiculat pe rețelele sociale pentru funcția de președinte al României, propus chiar de Cristian Tudor, jurnalist și analist politic, potrivit Adevărul.
Hellvig a reacționat pe rețelele sociale refuzând să candideze pentru președinție. „Nu candidez pentru nicio funcție, deci pot să îmi acord libertatea de a rămâne obiectiv și lucid în zilele acestea de emoție profundă. Câteva idei, în ordine subiectivă, despre oameni și principii”, a spus Hellvig pe rețeaua X (fost Twitter), subliniind că este esențial ca următoarea guvernare să fie bazată pe „eficientizarea statului, reducerea cheltuielilor publice și reclădirea încrederii în instituții”.
În privința procesului de selecție a unui candidat prezidențial, Hellvig a adăugat că „Formarea efectivă a noului Guvern și desemnarea unui candidat pentru președinție vor fi conversații despre principii, dar mai cu seamă acum despre oameni.”
Într-o postare altă postare, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a lansat și el o întrebare publică pe Facebook, cerând opinia oamenilor despre cine ar trebui să fie viitorul candidat la prezidențiale. „Pe cine puneți pe listă?” a întrebat Funeriu, sugerând că este necesar un lider capabil să adreseze nu doar nevoile economice, dar și cele sociale și politice ale țării.
„Când îți propui să conduci țara, din guvern, de la Cotroceni sau din postura de candidat la prezidențiale, ai două misiuni importante:
Să produci mai multă coeziune în societate
Să separi grâul de neghină”, a spus Funeriu.