Care sunt diferențele dintre răceală și COVID-19 în cazul copiiilor. Explicația unui medic pediatru

Publicat: 09 11. 2020, 17:46

Pediatrul Evelina Moraru, șef de secție la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași, a explicat care sunt diferențele între infecțiile respiratorii obișnuite și infecția cu noul coronavirus în cazul copiiilor. Potrivit acestuia, în ciuda faptului că simptomele sunt similare, există totuși câteva caracteristici specifice infecției cu noul coronavirus.

Diferențele întresimptomele COVID-19 și cele apărute în cazul unei răceli

“În primul rând, ne uităm dacă este un element epidemiologic în familie sau în colectivitate. Apoi există o serie de simptome care, deși sunt comune unor infecții respiratorii, au anumite particularități pentru infecția cu SARS-CoV-2. Chiar dacă copilul are forme în general puțin simptomatice, într-un procent ridicat din cazuri, simptomele comune de infecții respiratorii, adică febra, secrețiile nazale, tusea, au anumite caracteristici. La SARS-CoV-2, febra este înaltă, de obicei, depășește 38,5-39 de grade, este recidivantă, revine după administrarea antitermicului.

Este însoțită de puternice dureri musculare, dureri oculare și o stare de astenie, de oboseală, o oboseală care este discordantă cu intensitatea simptomelor. Tusea este seacă, secrețiile nazale nu sunt abundente, poate fi o rinoree (curgeri masive din nas), dar în general – cum au descris toți pacienții și se descrie și în literatură – există o uscăciune a mucoaselor însoțită de o durere, o iritare permanentă”, a explicat medicul pediatru pentru Libertatea.

Acesta a vorbit și despre formele grave de pneumonie asociate cu noul coronavirus care pot apărea în cazul copiiilor:

“Și în formele severe se discută deja despre două lucruri foarte importante. Există o pneumonie ca din senin și care asociată infecției SARS-CoV-2 are o evoluție deosebită la copil și apoi sindromul de inflamație multisistemică. Acest sindrom cu insuficiență multiorganică are caracteristici care țin de perturbări vasculare la foarte multe niveluri, de la cel cardiac, cerebral la abdominal, pulmonar. Și el se asociază cu două lucruri de reper: cu o suferință cardiacă foarte mare și cu insuficiență cardiacă, respiratorie și cu dureri abdominale.

Citeşte întreaga ştire: Recomandările unui medic pediatru pentru părinți: cum să faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii”, a precizat pediatrul Evelina Moraru.

241 de copii infectați cu noul coronavirus sunt internați în spitale, anunță Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că 241 de copii infectați cu noul coronavirus sunt internați în spitale. Un număr de 8 se află în secțiile de Terapie Intensivă.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei şi până în prezent au fost infectaţi cu noul coronavirus 6.081 de copii cu vârste de până la 9 ani şi 13.132 cu vârste între 10 şi 19 ani.

Până în prezent, trei decese au fost înregistrate la copii până la 9 ani şi două la grupa 10-19 ani.

Chiar și printre cele 130 de victime raportate la bilanțul de luni s-a numărat un caz de acest gen.Este vorba despre o fetiță de 4 ani, care avea și altecomorbidități, inclusiv imunodeficiențăcelulară.