Până în prezent, în UE au fost aprobate vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că primele doze ajung în România la jumătatea lunii aprilie. Astfel, astăzi au fost publicate informații despre cum funcționează vaccinulJohnson&Johnson, care este eficacitatea acestuia și ce reacțiiadverse ar putea avea.
Cea mai mare eficacitate o are vaccinulPfizer, 95%, urmat deModernacu 94,1%.AstraZenecaare o eficacitate de 60%, în timp ce Johnson & Johnson 67%.
El este administrat într-o singură doză în comparație cu restul vaccinurilor aprobate în Uniunea Europeană.
Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson se numește Janssen. Potrivit prospectului, el este indicatpentru vaccinarea persoanelor cu vârsta de 18 ani şi peste,deoarece „siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani”. Vaccinul se administrează într-o singură doză de 0,5 ml, doar prin injecție intramusculară.
Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare, iar durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.
Cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți.