Care sunt concediile luate în considerare ca vechime pentru stabilirea pensiei / Ce detalii trebuie să știe românii

Publicat: 30 03. 2023, 20:35

Câteva dintre tipurile de concedii de care beneficiază românii sunt luate în considerare atunci când vine vorba despre vechime de muncă pentru stabilirea pensiei.

Atunci când se stabilesc drepturile la pensie sunt luate în calcul concediile de odihnă, de incapacitate temporară, de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, dar și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului.

Concediul de odihnă

Codul muncii oferă dreptul fiecărui angajat de a avea măcar 20 de zile libere pe an, perioada de concediu fiind calculată la stagiul de cotizare.

De asemenea, Codul muncii prevede că „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, astfel concediile de plată nu sunt luate în calcul pentru vechimea de muncă.

Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, este acordat pe baza unui certificat medical, în privința asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

Concediul pentru nașterea și îngrijirea copiilor

Luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie sunt și concediile de creștere a copilului, cele de risc maternal, de maternitate, cele de acomodare, cele pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și cele paternale.

Acest tip de concediu este luat de femeile salariate care urmează să nască, fiind acordat între perioada de sarcină și cea de lăuzie, cel mult 126 de zile. În cazul acestui concediu se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni, conform avocatnet.ro.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Românii angajați au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, potrivit OUG nr. 158/2005. De asemenea, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani.