Care sunt concediile luate în considerare ca vechime pentru stabilirea pensiei / Ce detalii trebuie să știe românii

Care sunt concediile luate în considerare ca vechime pentru stabilirea pensiei / Ce detalii trebuie să știe românii

Câteva dintre tipurile de concedii de care beneficiază românii sunt luate în considerare atunci când vine vorba despre vechime de muncă pentru stabilirea pensiei.

Atunci când se stabilesc drepturile la pensie sunt luate în calcul concediile de odihnă, de incapacitate temporară, de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, dar și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului.

Concediul de odihnă

Codul muncii oferă dreptul fiecărui angajat de a avea măcar 20 de zile libere pe an, perioada de concediu fiind calculată la stagiul de cotizare.

De asemenea, Codul muncii prevede că „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, astfel concediile de plată nu sunt luate în calcul pentru vechimea de muncă.

Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, este acordat pe baza unui certificat medical, în privința asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

Concediul pentru nașterea și îngrijirea copiilor

Luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie sunt și concediile de creștere a copilului, cele de risc maternal, de maternitate, cele de acomodare, cele pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și cele paternale.

Acest tip de concediu este luat de femeile salariate care urmează să nască, fiind acordat între perioada de sarcină și cea de lăuzie, cel mult 126 de zile. În cazul acestui concediu se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni, conform avocatnet.ro.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Românii angajați au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, potrivit OUG nr. 158/2005. De asemenea, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”