Care sunt comunele cu cel mai bun mod de trai? Pot concura cu orașele din Occident

Publicat: 16 10. 2024, 08:51
Foto simbol: Pixabay

În România, mediul urban este mult mai dezvoltat decât cel de la sat, însă există câteva excepții în care primarii se implică activ în a le face locuitorilor viața mai ușoară.

Cristian, Brașov

Comuna Cristian din județul Brașov are școli moderne, drumuri asfaltate și case de lux. Infrastructura dezvoltată este datorată primarilor din localitate, care au reușit să obțină fonduri europene și guvernamentale, dar și bani de la organizațiile economice, conform click.ro. 

De exemplu, 70% din bugetul comunei pentru 2018, de peste 5 milioane de euro, provine din taxele plătite de întreprinderi. Pe lângă investitori, comuna atrage anual mulți turiști, iar autoritățile încearcă să caute metode prin care să determine străinii să viziteze acest loc.

Petrești, Dâmbovița

Comuna Petrești din județul Dâmbovița este cunoscută drept „Mica Germanie”, după ce autoritățile au realizat proiecte importante, precum construirea de reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă.

Petrești a fost declarată cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

Ciugud, Alba

Comuna Ciugud din județul Alba este una dintre cele mai cunoscute din România, deoarece deține recordul național pentru valoarea fondurilor europene pe care le-a absorbit în ultimul deceniu, respectiv 16 milioane de euro. Autoritățile au reușit să construiască un parc industrial, să asfalteze toate drumurile, să facă rețeaua de gaze, canalizare, să construiască centrul cultural și au pus internet gratuit.

Dumbrăvița, Timiș

Dumbrăvița, din județul Timiș, este una dintre cele mai prospere comune din România, având cel mai nivel de trai din țară. Mulți milionari din Timișoara s-au mutat aici, atrași de liniște, spații verzi și aer curat. Localitatea este cunoscută pentru vilele de lux, inclusiv o clădire în stil scandinav. În ultimii ani, comuna a atras sute de noi rezidenți, iar alți potențiali cumpărători de terenuri sunt așteptați să se stabilească în această comună a județului Timiș.

Satul Richiş, comuna Biertan, Sibiu

Primii străini care s-au mutat în satul Richiș au fost olandezii Elanie și Martin. În anii ’90, au vizitat locul împreună cu prietenii și au fost profund impresionați de ceea ce au descoperit. În prezent, alături de români și câteva familii de sași, în Richiș locuiesc și zeci de germani, francezi, olandezi, italieni, elvețieni, lituanieni și americani.