Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat miercuri seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, ce aspecte trebuie să fie îndeplinite pentru ca România să atingă ținta de 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19până în luna iulie.
”Sunt trei componente necesare ca să reușești într-o campanie de vaccinare. Este vorba despre disponibilitatea oamenilor de a se vaccina, de a avea logistica pentru ca să poți să faci vaccinările și să ai vaccinul la dispoziție. Dacă toate acestea merg la modul optim, se pot realiza performanțe foarte mari și se vede situația din Israel, unde având toate componentele pe care le-am menționat la turație maximă, au reușit o acoperire vaccinală în timp relativ scurt. Totul este posibil dacă se îndeplinesc toate condițiile.
Este extrem de important să se acopere vaccinal un număr atât de mare de persoane pentru că se știe că procentul de vaccinați scade rata de transmisibilitate.
Obiectivul este deosebit de pozitiv, dar râmâne ca toate celelalte trei condiții să fie îndeplinite”, a explicat epidemiologul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă este o soluție bună cea a carantinei naționale de două săptîmâni, care a fost avansată de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, Emilian Popovici a precizat: ”Numărul de infecții noi este crescut, numărul de cazuri în ATI este crescut. Atât timp cât sistemul face față acestei situații, sigur că poți să te menții la nivelul acesta de măsuri. Dacă ai vrea să scazi, nu poți să spui că un lockdown ar fi nociv pentru că ți-ar scădea clar numărul de infecții zilnice. Să ne gândim că în momentul când iei niște măsuri severe cum sunt cele de lockdown, trebuie să te gândești la cel puțin trei paliere care trebuie să judece problema. Este vorba de problema de sănătate publică, extrem de importantă, problema socială – felul în care oamenii mai suportă eventual o asemenea măsură, și partea economică. Trebuie să iei deciziile în așa fel încât statul să rămână funcțional, oamenii să nu fie afectați psihic de un nivel crescut de măsuri și, în același timp, să iei măsura de sănătate publică cea mai potrivită. Nu este foarte ușor să iei o asemenea măsură”.