Care sunt cele mai scumpe orașe din România pentru a-ți cumpăra o locuință. Bucureștiul este pe locul al treilea

Publicat: 08 01. 2025, 23:22
Foto simbol: Pixabay

Persoanele care plănuiau să își achiziționeze o locuință în 2025 ar putea fi luați prin surprindere de creșterile prețurilor. Potrivit celui mai recent indice al unei platforme dedicate vânzării și închirierii de locuințe, prețurile apartamentelor au atins noi recorduri în mai multe orașe importante ale țării, printre care se numără destinații turistice populare, centre universitare importante și cel mai scump oraș din țară.

Cluj-Napoca, liderul pieței imobiliare din România

Cluj-Napoca nu își cedează nici la început de an poziția de lider al pieței imobiliare românești. Ba mai mult decât atât, orașul a atins un nou record de preț, depășind pragul de 3.000 de euro/mp util, potrivit Libertatea.

Pentru un apartament cu două camere și o suprafață utilă de 52 mp, o persoană trebuie să plătească în medie 156.000 de euro. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 21.200 de euro față de anul precedent.

O destinație preferată de turiști, pe locul doi

Cei care intenționează să cumpere o casă în Brașov trebuie să țină cont că orașul se menține pe locul doi în topul celor mai scumpe orașe pentru a cumpăra o locuință. Prețul mediu solicitat a ajuns la 2.083 de euro/mp util, cu 22% peste media națională.

În ultimul an, apartamentele din Brașov s-au scumpit cu aproape 20%, iar locuințele locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani, au ajuns să se vândă pentru prețul mediu de 2.458 de euro/mp util.

Bucureștiul, relativ stabil la prețurile locuințelor  

În Capitală, prețurile apartamentelor nu au înregistrat schimbări majore. Cumpărătorii trebuie să fie pregătiți să plătească în medie 1.862 de euro/mp util, ceea ce înseamnă aproximativ 96.824 de euro pentru un apartament cu două camere.

Pentru apartamentele din blocuri noi, media depășește deja 2.000 de euro/mp.

Alte orașe în care au fost înregistrate scumpiri semnificative la locuințe

Craiova a înregistrat o creștere spectaculoasă de 20% în ultimul an, ajungând la un preț mediu de 1.819 euro/mp util. Este urmată îndeaproape de Sibiu, a cărui locuințe s-au scumpit cu 18%. Prețul mediu este de 1.777 de euro/mp util.

Nici Constanța nu face rabat de la scumpirile locuințelor, astfel că prețul mediu a ajuns de 1.766 de euro/mp util. În același timp, Iașiul a depășit pragul de 1.700 de euro/mp util.

Timișoara rămâne cel mai accesibil oraș mare pentru cumpărarea unei locuințe, cu un preț mediu de 1.700 de euro/mp util.

 

Cum a evoluat prețul locuințelor în alte orașe

Oradea a înregistrat o creștere moderată, cu un preț mediu de 1.635 euro/mp util, sub media națională de 1.710 euro/mp util.

Ploieștiul a cunoscut o creștere mai lentă, de doar 6% în ultimul an, cu un preț mediu de 1.155 de euro/mp util.