Care sunt cele mai murdare plaje din România. Mai puține deșeuri aruncate pe nisip, la finalul acestui sezon estival

Publicat: 19 11. 2024, 21:06
Foto simbol: Pixabay

Plaje mai curate, la finalul sezonului estimat din acest an. Vara trecută, turiștii par să fi fost mai responsabili cu aruncatul gunoaielor și asta se reflectă în numărul mai mic de deșeuri adunate de ecologiști.

Veștile bune continuă pentru că, în primul rând, s-a diminuat numărul PET-uri aruncate la întâmplare, ceea ce se datorează în mare parte ambalajelor cu garanție, cu ocazia cărora românii au făcut un obicei din a recicla. Pe de altă parte, numărul mucurilor de țigară a crescut, ajungând la aproape 9.000, dintr-un total de aproximativ 17.000 deșeuri, potrivit Știrile ProTv.

„Un element care ne-a surprins, mucurile de țigară, cantitatea de anul acesta este mai mult decât jumătate din totalul numărului de deșeuri înregistrate. Mucurile de țigară sunt extrem de periculoase atât pentru viețuitoarele marine, cât și pentru sănătatea umană”, a explicat Angi Paiu, biolog ONG Mare Nostrum.

Cele mai murdare plaje din România

Biologii de la ONG Mare Nostrum adună în fiecare toamnă gunoaiele rămase de pe 9 sectoare de plajă, de la Vama Veche și până în Delta Dunării. Cele mai murdare plaje sunt cele din Năvodari, Constanța și Mamaia Nord. Chiar și așa, deșeurilor strânse după acest sezon, într-un număr de aproximativ 17.000, au fost cu 15% mai puține decât anul trecut.

Peste jumătate din cantitatea totală de deșeuri colectate a fost reprezentată de chiștoace, 9.000 la număr. Deși în extrasezon, suprafețe mari de nisip sunt încă acoperite de mucuri de țigări.

Administratorii de plaje, forțați să fie creativi pentru a reduce numărul chiștoacelor aruncate iresponsabil

Chiar dacă numărul mai mic de PET-uri aruncate necorespunzător se datorează în mare parte programului Returo, eforturi de a menține plajele curate sunt și din partea unor administratori.

„Fiecare beach boy care adună cele mai multe pahare de chiștoace are un bonus la final de zi”, a spus Răzvan Chițan, administrator plajă.

„Le punem la dispoziție coșuri de gunoi, scrumiere, găletușe, etc pentru mucuri de țigară și gunoaie micuțe, cam alea sunt problema mare, gunoaiele mari se iau, cele micuțe rămân aruncate și luate de vânt”, a declarat Andrei Ștefan, administrator plajă.

Cea mai curată plajă din țară

Sunt însă și plaje curate, însă acestea sunt în mare parte locuri în care oamenilor nu le este foarte facil să ajungă.

Plaja de la Edighiol fiind în cadrul rezervației Biosferei Deltei Dunării practic este interzis să mergi acolo sau cel puțin ai nevoie de anumite premise, am înregistrat numărul cel mai mic”, a explicat Marian Paiu, biolog.

„Din septembrie interesul pentru plajă dispare, nu mai ai ce să mai faci și rămâne așa, ultimele mucuri, ultimele mizerii se permanentizează pe timpul iernii, le vântură și le incorporează în nisip anotimpul rece așteptând ca în vară să vină cineva să facă curățenie”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Ultimul raport publicat de Agenția Europeană de Mediu arată că plajele situate pe coastele Mării Negre sunt cele mai poluate, cu 475 de deșeuri pe suta de metri, urmate de plajele de la Marea Mediterană. La capătul opus, suprafețele de nisip de lângă Marea Baltică sunt cele mai curate.