Care sunt cele două alimente care trebuie consumate vara. Recomandările doctorului Mihaela Bilic: „Pare a fi secretul sănătății”

Publicat: 30 07. 2024, 16:06
Foto: Pixabay

Vara este anotimpul în care majoritatea oamenilor evită să gătească din cauza căldurii insuportabile și aleg să consume alimente mai ușoare. De aceea, dr. Mihaela Bilic ne recomandă două alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră pe timpul verii.

Ce ne recomandă Mihaela Bilic să evităm în această perioadă

Pentru perioada verii, Mihaela Bilic le recomandă tuturor să evite sosurile grele, dar și prăjelile, tocăturile, ori afumăturile. Acestea sunt mâncăruri grele, pe care corpul nu le poate procesa prea bine în timpul sezonului cald, potrivit cancan.ro. 

Care sunt alimentele recomandate în această perioadă

Dr. Mihaela Bilic ne recomandă pe timpul verii două alimente, anume legumele de sezon și despre uleiul de pește. Acestea neutralizează inflamația și oxidarea produse de soare.

„Meniu de vară. Pe timpul verii este recomandat să mâncăm mai multe legume și mai puține grăsimi. Atenție însă, grăsimea de pește nu trebuie redusă, ci din contră, consumată zilnic. Din simplul motiv că trebuie să neutralizăm inflamația și oxidarea produse de soare. Iar Omega-3 din uleiul de pește și vitamina D naturală, plus fitonutrienții din legume chiar fac asta!

Organismul uman nu poate sintetiza acizii grași Omega-3, de aceea se numesc esențiali! Sinergia dintre Omega-3, vitamina D și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Legume și ulei de pește, ăsta pare a fi secretul sănătății!”, spune Mihaela Bilic.

Cum ar trebui să arate meniul de vară

Mihaela Bilic a venit cu câteva idei de preparate care sunt ideale de consumat vara.  „Simplu și gustos. Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă – avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură. Vara se simplifică gătitul – adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude.

Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete. Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul!

Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără.

Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză.

Nu am uitat de desert! Dacă doriți un preparat care să combine fructele de sezon cu pofta de clătite, francezii l-au numit clafoutis. Și tot dietetic din ouă și lapte avem laptele de pasăre, răsfățul copilăriei noastre”, mai spune Mihaela Bilic.