Care sunt alimentele potrivite pentru sistemul imunitar? Mihaela Bilic: „Aș recomanda în primul rând alimentele care au culturi de bacterii vii”

Publicat: 01 10. 2024, 10:53
Foto: Pexels.com

Toamna este sezonul răcelilor, de aceea este important să cunoaștem ce alimente sunt benefice pentru sistemul nostru imunitar. De aceea,medicul nutrițonist Mihaela Bilic a venit în ajutorul nostru în acest sens.

Sistemul imunitar trebuie îngrijit tot anul

Nutriționista Mihaela Bilic este de părere că îngrijirea sistemului imunitar ar trebui făcută mult mai din timp,înainte de sezonul gripei și răcelii. Imunitatea se referă de fapt la acele 2 kilograme de bacterii care trăiesc în organismul nostru și care ar trebui rănite și diversificate pe tot parcursul anului. Medicul recomandă alimentele care au culturi de bacterii vii, precum iaurtul sau orice alt produs lactat fermentat.

Alimentele cu probiotice sunt necesare pe tot parcursul anului, iar în cazul în care nu avem suficient de multe alimente fermentate în dietă, putem apela la suplimente cu probiotice, conform Știrile ProTv. 

În sezonul rece, organismul nostru are nevoie de grăsimi, dar și de vitamina A, care este o vitamină prezentă în grăsimea de origine animală. Vitamina A și vitamina D sunt esențiale pentru imunitate, iar majoritatea populației are carență de vitamina D. „Avem veoie de grăsimi animale, deci nu trebuie să ne fie frică de unt, nu trebuie să ne fie frică de ficăței, carne un pic împănată. De acolo din grăsime ne luăm și vitamina A și vitamina D”, a transmis medicul nutriționist în cadrul emisiunii Doctor de Bine.

Oamenii nu stau suficient la soare și nici nu consumăm suficiente alimente cu această vitamină, de aceea organismul nu poate produce suficient și în acest caz suplimentele sunt o variantă eficientă.

Vitamina D este potențată de magneziu

Vitamina D este activată de prezența magneziului, pe care îl putem obține din semințe. De aceea, este recomandat să combinăm vitamina D cu magneziu pentru a-i crește eficiența. În ceea ce privește zincul, acesta funcționează bine în combinație cu vitamina C.

Totuși, dacă ar fi să ne bazăm doar pe fructe pentru a obține suficientă vitamina C, am putea consuma o cantitate considerabilă de fructoză, ceea ce nu este ideal.

În această perioadă, imunitatea ar trebui să fie susținută într-un ritm mai intens, fie prin alimente, fie prin suplimente. De asemenea,este foarte important și Omega 3, având în vedere rolul său în organism. Așadar, pentru a ne sprijini sănătatea, ar trebui să ne concentrăm pe vitamina D, vitamina C, magneziu, Omega 3, probiotice, vitamina A și o dietă echilibrată și variată.