Care este valoarea pensiei pe care o va avea un român cu 4.000 de lei salariu, după 35 de ani de contribuții

Care este valoarea pensiei pe care o va avea un român cu 4.000 de lei salariu, după 35 de ani de contribuții
Sursa Foto: Flickr.com

Scandalul în ceea ce privește vârsta de pensioare a ajuns și în România, unde cetățenii vor ajunge să cotizeze cinci ani pentru un singur an de pensie. Speranța de viață scăzută și creșterea vârstei de activitate se află printre lucrurile care accentuează situația.

Sistemul public va urma să fie zdruncinat din cauza raportului mic dintre angajați și pensionari, potrivit economiștilor.

Ce pensie va primi o persoană, după 35 de ani de muncă

Vârsta de pensionare ar putea fi modificată, de la 62 de ani la 63 pentru femei în următorii șapte ani. Din 2035, atât femeile cât și bărbații se vor putea retrage din activitate la 65 de ani.

„Există două decizii ale Curţii Constituţionale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da şansa şi femeilor să iasă la aceeaşi vârstă de pensionare ca a bărbaţilor”, a spus Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii.

Un român care este plătit cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, va avea pensia de 1.275 de lei, după 35 de ani de contribuții. Calculele arată că banii pe care pensionarii îi vor primi nu vor acoperi decât un sfert din coșul minim.

Românii pensionați ar urma să primească 7 ani pensie, întrucât, potrivit Eurostat, speranța de viață în România este de 72 de ani, deși aceștia au contribuit 25 de ani la sistemul public de pensii. Se dorește ca vârsta de pensionare să crească din cauza lipsei populației active și creșterea românilor pensionați, declinul începând din 2030, potrivit Observator.

Românii care vor să se pensioneze la 70 de ani vor putea câștiga mai mult, dar nu vor mai cumula și pensia și salariul, așa cum se întâmplă în prezent. Noua lege a pensiilor va trebui să fie gata până la finalul anului, iar dacă România nu se va alinia țărilor europene, va urma o pierdere de peste 700 de milioane de euro din PNRR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`