Pentru mulți dintre români, vacanțele înseamnă sejururi cu familia sau prietenii în străinătate. Principalele destinaţii ale românilor pentru actualul sezon estival rămân în continuare litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia.
De asemenea, unii români documentează posibilitatea unui concediu în Albania, dar puțini sunt cei care iau în calcul să facă plajă în Polonia.
Aproape toate plajele de pe litoralul polonez sunt înconjurate de păduri și plantații forestiere, ceea ce oferă o oportunitate suplimentară turiștilor de a face plimbări sau de a face picnicuri. Stațiunile sale de mare și de sănătate sunt apreciate de turiștii cu copii și de cei care nu suportă căldura verii.
O româncă ce trăiește în această țară laudă plajele înconjurate de păduri, numeroasele autostrăzi și faptul că ajungi repede cu trenul oriunde, după cum a scris într-o postare pe pagina „Am fost acolo” de pe Facebook.
„Polonia o țară bogată în peisaje frumoase, situată pe coasta Mării Baltice, cu un litoral de 528 km. Cu stațiuni curate, frumoase, preferate de turiștii care nu suportă căldura și fug de orașele aglomerate. Aproape toate plajele sunt înconjurate de păduri, ceea ce oferă o oportunitate în plus pentru plimbări cu bicicleta sau picnicuri. Deși pare ciudat, și toți aleargă după destinații fierbinți sau țări exotice, există totuși plaje și destinații de vacanță chiar și la marile mai reci, de exemplu Polonia/ Marea Baltică.
De 3 ani locuiesc aici, în Polonia, și venim foarte des la mare pe perioada anului. Plajele sunt de regulă acoperite cu nisip foarte fin, pietricelele și nisipul grosier sunt foarte rar întâlnite. Plajele sunt curate și curățate în mod regulat. Există o mulțime de coșuri de gunoi pe plajă, posturi pentru salvamari și toalete publice, atât cu plată, cât și din plastic tip ToiToi foarte curate (acestea se găsesc la fiecare ieșire numerotată de pe plajă).
Temperaturile nu sunt caniculare, astfel încât lunile bune pentru înnot sunt iulie și august, însă litoralul este aglomerat în tot sezonul estival. Șopot este cea mai faimoasa stațiune (un fel de Mamaia, dar fără comparație). Zona nordică de la mare poartă numele de TriCity: Gdans, Șopot, Gdynia. Strada principala din Șopot, numită Monte Cassino, se termină într-un baraj din lemn lung de 511 m, numit Molo Șopot, care duce în mare.
Foarte multe restaurante și magazine cu suveniruri, dar și tarabe cu bijuterii din Ambră (știm că această se extrage din Marea Baltică). Faptul că ajungi repede cu trenul de oriunde (ex din Vrasovia 400 km faci cam 3h). Este o țară cu extrem de multe autostrăzi, deci mersul cu mașina este o joacă, se ajunge repede și sigur. Autostrada Ambrei este cu plată.
Plajele sunt curate, curățate și fără alge (în 3 ani o singură algă am văzut și aia după furtună). Extrem de multe toalete publice, piste tip deck pe plajă pentru a facilita accesul celor cu dizabilități, mame cu cărucioare sau biciclete. Plajele sunt pentru toată lumea! Nu există plaje cu șezlong și umbrela. Fiecare vine de acasă cu pătură, cort de vara, paravan, umbrela. Foarte rar se închiriază șezlong și costă cam 18 ron pe zi.
Litoralul este pentru toți. Diferite forme de cazare: hotel all inclusive, vile, cabane lemn, căsuțe de vacanță, campinguri pentru cort și autorulote. Poți aduce animalul de companie. Sunt foarte deschiși și ai voie cu patruped mai peste tot. Plătești poate pentru ei o extra taxă la hotel, iar la restaurant, de regulă când îți servesc masa îți aduc și bol curat cu apă pentru câine.
Faptul că lumea este relaxată. Petrec timp de calitate împreună, biciclesc (bine aici există mii de km de piste pentru bicicliști), a scris românca pe pagina de pe Facebook.
„Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Există atât all inclusive, cât și cazare separat. Există hoteluri de lux și foarte scumpe, dar te poți caza și cu cortul sau căsuțe din lemn, vile, case de vacanță. Există și cazare ieftină dar și scumpă (depinde ce înțelegem fiecare din asta), depinde când închiriezi, cu cât timp înainte, tipul de hotel etc.
La mâncare prețurile sunt ok. Poți găsi o terasă unde o ciorbă și fel principal plus compot de fructe ca băutură să coste în total 30 zloti (30 ron), sau restaurante unde doar peștele prăjit cu cartofi și salată să fie 30 ron. O cafea pornește de la 4 zloti, o înghețată la dozator 5 zl, o înghețată artizanală 10 zloti, un Goffre de la 5-20 zloti, depinde de topping.
Există foarte multe aprozare cu legume și fructe de sezon, locuri de unde se cumpără pește afumat, magazine și supermarketuri, dacă dorești o vacanță să îți gătești la cazare”, a mai precizat autoarea postării într-un comentariu.
Mulți români și-au exprimă recunoștința pentru informații și mărturisesc că vor lua în calcul o vacanță în Polonia.
„Nici nu știam ca există, spre rușinea mea!”
„Am vizitat câteva locuri din Polonia, dar de litoralul lor nu știam.”
„Wow, mi-ati pus o destinatie pe lista de dorinte!”
„Pentru viitor, e o idee buna! Multumim pentru review!”
„De ce nu este popularizat? Nu am auzit nicio agenție sa aibă oferte in aceasta destinație. Toate ne bombardează cu Grecia și Turcia.”
„Sătulă de Turcia, Grecia si Mamaia, altceva dom’le!”